Business Internaţional

Buffett a iesit din nou la shopping de actiuni

17.05.2006, 00:00 8

Compania americana Berkshire Hathaway urmeaza un plan de extindere, prin investitii sau achizitii ale unor pachete de actiuni in cadrul celor mai importante companii din SUA.

Oficialii companiei Berkshire Hathaway, care activeaza in domeniul asigurarilor si investitiilor, detinuta de Warren Buffett, au anuntat achizitionarea unui pachet de actiuni in valoare de 860 de milioane de euro (1,1 miliarde dolari), in cadrul companiei ConocoPhilips.

De asemenea, au fost facute si investitii mai mici in cadrul companiilor General Electric si United Parcel Service (UPS).

Potrivit ultimelor declaratii ale oficialilor Berkshire, in momentul de fata, compania detinuta de Warren Buffett detine 17,94 de milioane de actiuni ale ConocoPhilips.

Acestea se ridica la o valoare de 0,9 miliarde de euro (1,13 miliarde de dolari).

Totodata, reprezentantii Berkshire au mai declarat ca, incepand cu 31 martie 2006, detin 7,78 de milioane de actiuni din cadrul General Electric si 1,43 de milioane de actiuni din cadrul companiei United Parcel Service. Acestea sunt estimate la 211, respectiv 88,5 milioane de dolari.

La intalnirea anuala a membrilor conducerii Berkshire cu actionarii, care a avut loc in data de 6 mai, Buffett a anuntat ca intentioneaza sa reduca valoarea totala a lichiditatilor, de la 33,44 miliarde de euro (42,8 miliarde dolari) la 7,8 miliarde de euro. Berkshire a anuntat ca va achizitiona 80% din compania israeliana Iscar Metalworking. In urma acestei tranzactii, producatorul israelian de unelte a fost evaluat la 3,9 miliarde de euro.

Berkshire mai detine pachete semnificative de actiuni si in cadrul altor companii americane, precum American Express, Coca-Cola si Procter & Gamble.

In general, Buffett sustine investitiile in companiile cu o structura stabila, usor de inteles si care sunt, in acelasi timp, lideri pe piata pe care activeaza.

Specialistii de pe piata investitiilor il sfatuiesc pe Buffett sa fie mai prudent in exprimarea publica a intentiilor pe care le are in vederea investitiilor sau achizitiilor ulterioare. Aceasta discretie este recomandabila, intrucat exista pericolul ca ideile lui Buffett sa fie preluate de catre alti investitori. ana.raduta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO