Business Internaţional

Bursele europene scad, actiunile devin neatragatoare

14.06.2007, 19:22 1144

Bursele din Europa Centrala au inregistrat ieri scaderi pentru a doua zi la rand, cele mai afectate fiind actiunile CEZ, cel mai mare producator de energie din Cehia, companiile Magyar Telekom si Bwin Interactive Entertaiment raportand de asemenea un declin.
Indicele NTX care urmareste pe bursa de la Viena evolutia a 30 de companii din regiunea central-europeana a scazut cu 0,4 procente, pana la 1.927 de puncte, scrie Bloomberg.
Indicele ceh PX a inregistrat un declin de 0,8 procente, in timp ce indicele ungar BUX a scazut cu 0,4 procente, iar indicele austriac ATX s-a diminuat cu 0,3 procente. Indicele polonez WIG20 a ramas constant.
Cotatia actiunilor CEZ a scazut cu 0,8 procente, pana la 1.063 coroane cehesti (37 euro), iar actiunile Magyar Telekom, cea mai mare companie ungara de telefonie, au pierdut un procent pana la 940 de forinti (3,7 euro).
Scaderea burselor pentru a doua zi consecutiv este cauzata de ingrijorarile ca majorarea dobanzilor la obligatiuni va afecta serios cresterea profitului si va eroda interesul pentru investitiile in actiuni.
Pe pietele Europei Occidentale, companiile Allianz, British Energy Group si Bouygues au condus declinul raportat pe bursa de asiguratori, furnizori de utilitati si companii de constructii.
Cotatia actiunilor Barclays a scazut cu 0,6% dupa ce publicatia Financial Times a scris despre planul de urgenta intocmit de banca britanica pentru oferta de preluare a bancii olandeze ABN Amro.
Dobanzile ridicate afecteaza valoarea obligatiunilor detinute de banci si scade cererea pentru credite bancare. Strategii de la JPMorgan&Chase au revizuit recomandarile date pentru bancile europene de retail de la "cumpara" la "neutru".
Actiunile americane au scazut in urma cu doua zile dupa ce dobanzile la obligatiunile de stat pe 10 ani au atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. In acelasi timp, bursele asiatice au atins un minim al ultimelor doua saptamani pe fondul ingrijorarilor legate de faptul ca cresterea globala a dobanzilor ar putea provoca o stagnare a celor mai mari economii la nivel mondial.
"Cresterea dobanzilor la obligatiuni genereaza o amplificare a ingrijorarilor ca dobanzile ar putea sa creasca si mai mult. Avand in vedere ca dobanzile ridicate ar putea impiedica viitoarea crestere economica, in momentul de fata exista destul de multa nesiguranta", spune Carsten Klude, strateg de investitii la M.M. Warburg din Hamburg.
Indicele Dow Jones Stoxx 600 a scazut cu 0,5 procente, pana la 384,95 puncte. Toate cele 18 grupuri industriale monitorizate de acest indice au inregistrat scaderi. Indicele Stoxx 50 a pierdut 0,4%, in timp ce Euro Stoxx 50, indice care urmareste evolutia actiunilor din cele 13 tari din zona euro, a scazut cu 0,6 procente.
Tranzactiile si achizitiile au alimentat la inceputul lunii iunie cea mai mare crestere a indicelui Stoxx 600 din septembrie 2000. Anul acesta, tranzactiile din Europa au atins 1.200 mld. $ (898 mld. euro), fata de un record de 1.600 mld. $ in 2006. "Cresterea dobanzilor la obligatiuni continua sa tina departe investitorii de piata bursiera", spune Oliver Stevens, presedinte adjunct de tranzactionare la IG Markets din Melbourne.
Indicii nationali din cele 17 piete bursiere vest-europene care au fost ieri deschise au scazut. Indicele german DAX a scazut cu 0,8%, iar indicele francez CAC 40 a pierdut 0,7%. Indicele bursei londoneze FTSE 100 a pierdut 0,3 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO