Business Internaţional

Cele mai vulnerabile valute într-un scenariu Lehman 2: Ungaria, Polonia şi Brazilia cad

Topul celor mai vulnerabile valute într-un scenariu Lehman 2: Ungaria, Polonia şi Brazilia stau cel mai rău

Autor: Radu Racu

17.07.2011, 14:27 1851

Forintul ungar, zlotul polonez şi realul brazilian sunt celemai vulnerabile monede naţionale de pe orbita statelor emergente încazul unei noi crize declanşate de problemele fiscale din zonaeuro, care ar fi similară celei generate de falimentul bănciiamericane Lehman Brothers, se arată într-un raport Citigroup, citatde Bloomberg.
Dolarul taiwanez, peso-ul filipinez şi sol-ul peruvian sunt"relativ sigure" se arată în studiul făcut de banca americană bazatpe o analiză a sistemului în perioada aprilie-octombrie 2008, dupădeclinul Lehman.


"Situaţia din Europa a atins un moment critic. Fie liderii zoneieuro vin cu o terapie şoc, fie situaţia se deterioreazăsemnificativ", se arată în raportul echipei Citigroup, condusă deMonty Gandhi. "Dacă nu se intervine concret, ne aşteptăm ca maimulte monede să evolueze rău, cu zlotul, forintul şi rand-ul şireal-ul în cele mai grave situaţii", se precizează în raport.


Forintul ungar a pierdut 4,5% în faţa dolarului luna aceasta şi1,9% în faţa monedei europene, după ce Grecia a cerut al doileapachet de finanţare de la UE. Forintul conduce un pluton de 20 devalute din ţările emergente, inclusiv România, care au avut desuferit din cauza îngrijorărilor legate de datoriile de stat dinzona euro.


Citigroup a măsurat gradul de vulnerabilitate a monedelor cu unraport dintre rezervele valutare ale unei ţări şi suma dintredeficitul de cont curent şi datoriile care ajung la maturitateîntr-un termen de un an de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO