Business Internaţional

China are nevoie de noi reforme pentru a evita pericolul unei crize economice

Autor: Cătălina Butan

08.10.2012, 14:37 274

China, a două mare putere economică mondială s-ar putea confrunta cu stagnare economică şi în cele din urmă cu o criză care vor submina puterea Partidului Comunist dacă viitorul lider politic, Xi Jinping nu implementează noi reforme, scrie Reuters.

Xi Jinping va prelua conducerea Chinei luna viitoare, într-o perioadă în care creşterea economică anuală a ţării se îndreaptă către minimul ultimilor 13 ani, pe fundalul mai multor factori printre care şi corupţia.

Susţinătorii reformelor fac presiuni asupra lui Jinping să reducă din privilegiile întreprinderilor de stat, să faciliteze procedurile prin care cei din zonele rurale se pot stabili în oraşe, să reformeze sistemul fiscal, cu alte cuvinte să limiteze din puterea statului care riscă să încetinească economia şi să provoace proteste în rândul populaţiei.

"Nu poţi rezolva problemele într-un deceniu, însă poţi anunţa reforme, de care populaţia are nevoie şi să arăţi astfel că te îndrepţi spre direcţia potrivită", spune Deng Yuwen, redactor la publicaţia chineză, Study Times.

"Următorii doi-trei ani, şi mai ales următorul ciclu electoral, vor constitui o perioadă crucială în dezvoltarea Chinei", a mai spus Yuwen.

Deşi economia Chinei a crescut cu 7,6% în al doilea trimestru al acestui an, adepţii reformelor sunt îngrijoraţi de perspectivele economiei pe termen lung.

Mulţi economişti consideră ca în lipsa unor măsuri politice, rata de creştere economică anuală a Chinei va fi la sfărşitul acestui deceniu de 5%.

Reformele implementate în 1978, sub conducerea lui Deng Xiaoping au adus Chinei în deceniile următoare o creştere economică anuală de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO