Business Internaţional

Dupa 11 ani, rusii se razgandesc in privinta unei licitatii petroliere

02.02.2004, 00:00 13





Intr-o actiune menita sa sporeasca ingrijorarea investitorilor straini, guvernul rus a anulat la sfarsitul saptamanii trecute rezultatele unei licitatii castigate in 1993 de un consortiu format din ExxonMobil, ChevronTexaco si Rosneft, privind dezvoltarea proiectului petrolier Sakhalin-3.



Viktor Khristenko, vice-prim ministrul rus, a declarat ca cele trei companii au castigat in 1993 dreptul de explora zona, insa nu au primit garantii legale privind dezvoltarea acesteia. Khristenko a mai adaugat ca proiectul a fost dezvoltat foarte putin din 1993 si pana in prezent, fiind necesara organizarea unei noi licitatii.



Regiunea Sakhalin-3 este formata din 3 blocuri petroliere, controlate in proportii egale de cele trei companii. Blocul Kirinski, cel mai mare din cele trei, contine rezerve de petrol de aproximativ 453 milioane tone de si 700 metri cubi de gaz natural. Pe de alta parte, oficialii Exxon au intampinat cu nemultumire decizia Rusiei, argumentand ca "ar fi o violare a drepturilor noastre si ar trimite un semnal negativ investitorilor straini."





Cresterea exporturilor de titei cu 18% in 2004



Rusia, care ocupa pozitia a doua in clasamentul exportatorilor de petrol, va mari livrarile din acest an cu 18% (600.000 barili pe zi), datorita extinderii unui terminal din Golful Finlandei si a volumului mai ridicat de titei reexportat prin Polonia.



Analistii au apreciat anterior ca impresionanta crestere a productiei petroliere ruse din ultimii cinci ani s-ar putea incetini in 2004, din cauza lipsei de capacitati noi de export, a epuizarii rezervelor si a atacului judiciar impotriva grupului petrolier Iukos.



Ministerul Energiei a marit, insa, prognoza referitoare cresterea productiei din 2004 la 6-8%, pentru a depasi noua milioane de barili pe zi, comparativ cu estimarea anterioara, care cuprindea o rata de crestere de numai 2,5%.



Oficiali ai companiei rusesti Transneft, care detine monopolul asupra conductelor de transport, au declarat ca anul trecut au fost realizate exporturi de circa 208 milioane de tone, fiind programata pentru acest an o crestere cu alte 30 milioane de tone.





Rezultate bune pentru Iukos



Grupul petrolier rus Iukos a anuntat ca profitul sau din trimestrul trei al anului trecut a crescut la 1,32 miliarde de dolari, de la 850 milioane de dolari in intervalul corespunzator din 2002, dar cifra s-a situat sub previziunile pietei bursiere.



Veniturile Iukos au totalizat 4,48 miliarde de dolari, in crestere de la 3,38 miliarde de dolari in trimestrul trei al anului 2002.



In primele noua luni ale anului 2003, veniturile Iukos s-au cifrat la 12,20 miliarde de dolari, comparativ cu 7,95 miliarde de dolari in ianuarie-septembrie 2002, iar profitul net a atins 3,55 miliarde de dolari, fata de 2,07 miliarde de dolari in anul anterior.



Productia de petrol a grupului a ajuns la 151,1 milioane de barili in trimestrul al treilea, fiind cu 14,7% mai mare decat in trimestrul trei al anului 2002, in timp ce productia din primele noua luni s-a situat la 436,4 milioane de barili, depasind cu 18,5% volumul din intervalul corespunzator al anului precedent.





ChevronTexaco trece pe profit dublu



ChevronTexaco Corp., a doua companie din sectorul petrolier american, si-a dublat profitul net din trimestrul al patrulea al anului trecut, datorita preturilor ridicate de pe piata petrolului si a gazelor naturale.



Ultimele trei luni ale anului 2003 au adus producatorului american un profit net de 1,74 miliarde de dolari, in crestere cu 92% fata de cel de 904 milioane de dolari, raportat in perioada corespunzatoare din 2002.



Cifra reprezentand vanzarile trimestriale si alte venituri operationale a avansat cu 12%, la un total de 30,1 miliarde de dolari.



Pe ansamblul anului 2003, ChevronTexaco si-a diminuat bugetul destinat cheltuielilor de capital si pentru operatiuni de explorare de la 9,3 miliarde de dolari la 7,4 miliarde de dolari. Aceasta reducere reprezinta unul dintre beneficiile fuziunii din 2001 a companiilor Chevron Corp. si Texaco Inc.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO