Business Internaţional

Franţa vrea să mărească cu 300% taxa pentru uleiul de palmier, ingredientul esenţial al cremei Nutella

Foto: nutella.de

Foto: nutella.de

Autor: Mădălina Dediu Panaete

11.11.2012, 16:25 1320

Producătorii renumitei creme de alune Nutella spun că nu vor schimba reţeta care le-a adus atât de mult profit deşi în Franţa, cea mai mare piaţă pe care operează, Guvernul urmează să aprobe mărirea taxei cu 300% la uleiul de palmier, un ingredient cheie al cremei care se întinde pe pâine, scrie Thomson Reuters.

Senatorii din Franţa, unde Guvernul vrea să mărească taxele pentru a acoperi o datorie foarte mare, au propus mărirea taxei pentru uleiul de palmier cu 300% pe motiv că producerea lui dăunează mediului, iar consumul provoacă obezitate.

„Argumentele nu sunt corecte iar efectele vor fi catastrofale”, a afirmat Frederic Thil, directorul filialei din Franţa al Ferrero, compania italiană care produce Nuttela.

Mai mult de 100 de milioane de borcane de Nutella au fost vândute în Franţa numai în 2008, potrivit datelor Ferrero, citate de Reuters.

Principalele ingrediente ale cremei sunt zahăr, lapte praf, alune, cacao, emulgator şi ulei de palmier pentru care taxa este de aproximativ 100 de euro pe tonă în acest moment.

Uleiul de palmier, folosit şi în fabricarea margarinei şi a biscuiţilor, reprezintă 20% din compoziţia cremei Nutella. Dacă taxa va fi aprobată, costul unui borcan de un kilogram de Nutella va creşte cu 0,06 euro, potrivit ASEF, o asociaţie de medici care este de acord cu mărirea taxei.

Thil mai spune că Ferrero va încerca să micşoreze cât se poate de mult efectele unei eventuale măriri de taxe.

Un alt motiv pentru ca mărirea taxei să fie aprobată este că astfel se va încuranja renunţarea la metodele intense de producţie care a provocat distrugerea pădurilor în ţări precum Malaezia, un exportator major de ulei de palmier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO