Business Internaţional

Grupul ungar MOL are 1 mld. dolari pentru achiziţii, dar nu a fost interesat de Petrom

Grupul ungar MOL are 1 mld. dolari pentru achiziţii, dar nu a fost interesat de Petrom

Autor: Alexandru Matei

27.07.2011, 18:06 405

Compania petrolieră MOL din Ungaria areresurse financiare pentru a putea face o achiziţie de peste unmiliard de dolari (691 mil. euro) şi examinează posibile ţinte înregiune, printre care şi grupul polonez de rafinare Lotos, adeclarat directorul executiv Jozsef Molnar, citat de BudapestBusiness Journal.


"Creşterea organică este mai importantă astăzi pentru MOL, daranalizăm oportunităţile din regiune, chiar şi Lotos, în ciudadistanţei geografice", a declarat Molnar.


Compania ungară nu a fost însă interesată de achiziţia de acţiunila Petrom, unde statul a încercat fără succes să vândă un pachet deaproape 10% din acţiuni.


"MOL nu a participat în procesul de vânzare a 10% din Petrom.Principalele obiective ale grupului în anii următori suntmenţinerea stabilităţii financiare, îmbunătăţirea eficienţei şimaximizarea valorii portofoliului existent", a declarat LindaMuranyi, purtător de cuvânt al companiei.

Acţionarul majoritar al Petrol este grupul austriac OMV, care înurmă cu câţiva ani a încercat să preia MOL. Austriecii au strâns oparticipaţie de 21,2% din acţiunile MOL, dar au vândut-o ulteriorgrupului rus Surgutneftgaz când şi-au dat seama că o preluare acompaniei ungare este imposibilă. Ruşii, la rândul lor au vândutparticipaţia anul acesta statului ungar, care a plătit 1,88 mld.euro pentru a readuce sub controlul Ungariei participaţia deaproape un sfert din cea mai mare companie de pe bursa de laBudapesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO