Business Internaţional

Inflatia din Bulgaria a sarit in iunie din cauza benzinei

15.07.2008, 19:34 26

Inflatia anuala din Bulgaria s-a accelerat in luna iunie, in conditiile in care cresterea costurilor de transport si scumpirea tutunului au contrabalansat o scadere a preturilor la alimente, scrie Bloomberg.
Rata anuala a inflatiei a crescut pana la 15,3%, de la valoarea de 15% a lunii mai, conform Institutului bulgar de Statistica. Preturile bunurilor de larg consum au scazut cu 0,2% in luna iunie, dupa ce inregistrasera o crestere de 0,5% in mai. Inflatia anualizata a depasit estimarea economistilor, de 15,1%. Bulgaria trebuie sa pastreze inflatia la un nivel scazut pentru a putea adopta moneda europeana.
"Scaderea preturilor fructelor si legumelor, tipica pentru sezonul de vara, alaturi de ieftinirea unor bunuri nonalimentare pe fondul scaderii cererii, ar putea usura presiunile inflationiste. Este foarte posibil ca acest declin sa fie contrabalansat de scumpirea combustibilului", a spus analistul Elana Trading din Sofia, Tsvetoslav Tsachev.
Pe de alta parte, analistii prevad ca si inflatia din Polonia a urcat in luna iunie, in conditiile scumpirii combustibilului, alcoolului si tutunului, care a dus la cresterea presiunilor la care este supusa banca centrala in ce priveste majorarea costurilor de imprumut. Inflatia s-a accelerat pentru a treia luna consecutiv, pana la 4,6%, de la valoarea de 4,4% a lunii mai, conform mediei estimarilor realizate de zece analisti pentru Bloomberg. Estimarea ministerului de finante polonez, la data de 1 iulie, era de 4,5%.
Accelerarea ritmului de crestere a preturilor, alaturi de rapoartele care indica o crestere a nivelului salarial si o scadere a ratei somajului, ar putea sta la baza deciziei de majorare a ratei dobanzii de referinta pentru a cincea oara in cursul acestui an.
"Avand in vedere ca scumpirea alimentelor va duce la cresterea inflatiei peste 5% si la mentinerea ei la un nivel ridicat pentru o perioada mai lunga decat estimarea bancii, cred ca anul acesta va avea loc mai mult de o majorare a ratei", a spus Bartosz Pawlowski, strateg la TD Securities in Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO