Business Internaţional

Investitii suedeze in Ungaria de 450 mil. euro, intr-un contract offset cu Gripen

09.08.2005, 19:31 55

Ultimul program offset de compensare valorica a achizitiilor facute de unguri in domeniul apararii a produs investitii suedeze in Ungaria de peste 450 mil. euro, reprezentand circa 58% din totalul obligatiilor asumate acum 4 ani de partea suedeza. Ungaria a semnat in 2001 un contract de leasing pentru 14 avioane de vanatoare Gripen, contractului fiin-du-i asociat un acord de offset pe 14 ani, conform caruia firma suedeza se obliga sa intreprinda anumite activitati care sa compenseze inchirierea aeronavelor.

Printre companiile suedeze care au investit masiv in Ungaria se numara Electrolux, ultima investitie ridicandu-se la 65 de milioane de euro intr-o fabrica de frigidere. De altfel, circa 34% din frigiderele Electrolux din Europa sunt livrate de Ungaria.

Contractul offset semnat intre Guvernul Ungariei si Gripen International a presupus masuri de compensare de 110% din valoarea contractului de leasing, din care 32% trebuie sa fie investitii.

Gripen este un avion de lupta multi-rol din noua generatie care beneficiaza de tehnologie de ultima ora. Aparatul, corespunzator standardelor NATO, poate sa indeplineasca o gama larga de misiuni de lupta aer-aer si aer-sol. Avioanele Gripen aflate si in serviciul Fortelor Aeriene ale Suediei au mai fost comandate si de Africa de Sud si Cehia. In cazul Cehiei, acordul offset se ridica la circa 830 mil. euro (leasing pentru 14 avioane), obligatiile aferente fiind indeplinite in proportie de 16,5%, in doi ani.

Acordurile de offset reprezinta o forma obisnuita de cooperare intre tari si o modalitate de a stabili parteneriate intre industriile si companiile statelor implicate.

Si Romania a cumparat in 2003, de la Guvernul britanic, in cadrul unui program de offset, doua nave de razboi. Navele au fost de asemenea incluse intr-un program de modernizare atribuit companiei BAE Systems.

"Luam in considerare un program de offset pentru Romania. Am prezentat deja oficialilor romani tehnica noastra de lupta. Acum ramane ca partea romana sa hotarasca asupra a ceea ce am propus. Studiem industria de aparare din Romania si avem un dialog cu partea romana in ceea ce priveste procesul de privatizare. In principiu e posibil sa investim direct in industria de aparare din Romania, insa acest lucru depinde de potentialul de bussines pe viitor", a declarat Torbjorn Edberg, vicepresedinte al Saab International.

Gripen International este un parteneriat intre Saab si Bae Systems si a livrat pana acum 159 de avioane din cele 246 comandate. La randul sau, Saab este controlata de grupul suedez Investor, in spatele caruia se afla familia Wallenberg. Din Investor mai fac parte companii precum Electrolux, Ericsson, Scania, AstraZeneca. dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO