Business Internaţional

Lectia Greciei pentru SUA: Cand investitorii in titluri de stat se intorc impotriva ta, s-a terminat

Lectia Greciei pentru SUA: Cand investitorii in titluri de stat se intorc impotriva ta, s-a terminat
02.05.2010, 16:06 60

Pentru cei care cred deficitul bugetar urias al SUA conduce taraspre ruina, se pare ca nu exista o dovada mai clara decat ceea cese intampla acum in Grecia, scrie cotidianul Los Angeles Times.

Dupa ce a trait mult timp pe datorie, ziua scadentei pentrustatul elen a venit."E de ajuns", au spus investitorii in bonduriguvernamentale care au cerut brusc randamente uriase pentruplasamente in aceste titluri, facand imposibila atragerea de noiimprumuturi.

Reactia pietei americane nu a fost insa cea asteptata. In loc sacreasca, de frica situatiei din Europa, randamentele la titlurileTrezoreriei au scazut. Situatia nici nu putea fi mai convenabilapentru autoritatile de la Washington, de vreme ce o emisiune de 129de miliarde de dolari a fost lansata saptamana aceasta.Randamentele oferite au fost de 0,96% vineri, in scadere de la1,07% cu o saptamana inainte. Spre comparatie, Greciei i se ofereaurandamente de 12,72%.

Analistii citati de cotidianul american spun ca SUA nu se vaconfrunta foarte devreme cu schimbarea de atitudine ainvestitorilor care a afectat Grecia, Spania sau Irlanda siprecizeaza ca "inca mai este timp".

Insa Europa a aratat ca atitudinea investitorior se poateschimba foarte rapid, iar cand acest lucru se intampla nu mai esteloc de intors.

Nouriel Roubini, economistul american care a prezis crizaglobala in 2008, a spus intr-o conferinta sustinuta saptamanaaceasta la Beverly Hills ca daca nu vor fi luate masuri serioasepentru reducerea deficitului, o revolta a investitorilor de tipGrecia s-ar putea intampla mai devreme decat se asteapta pietele."Riscul sa se intample ceva grav in SUA in urmatorii doi sau treiani este ridicat", spune Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO