Business Internaţional

Oficial BCE: Cipru ar putea avea un pachet de bailout la sfârşitul lunii martie

Oficial BCE: Cipru ar putea avea un pachet de bailout la...

Autor: Ioana Nita

11.02.2013, 19:08 292

Pachetul de ajutor financiar destinat Ciprului, a cincea economie din zona euro care are nevoie de bailout din partea creditorilor internaţionali, ar putea fi stabilit până la sfârşitul lunii viitoare, a declarat Joerg Asmussen, membru în consiliul Băncii Centrale Europene (BCE), pentru publicaţia germană Handelsblatt.

“Mă aştept ca programul de ajutor financiar pentru Cipru să fie gata până la sfârşitul lunii martie”, a spus Asmussen, adăugând că politicienii germani nu ar trebui să încerce să amâne decizia referitoare la bailoutul ţării până după alegerile federale din Germania, din luna septembrie.

Politicienii alianţei aflate la guvernare în Germania, precum şi opoziţia, au ezitări în privinţa acordării unui bailout de 17,5 miliarde euro din cauza statutului ţării de paradis fiscal pentru oligarhii ruşi. Berlinul se teme că Ciprul este folosit de aceştia ca paravan pentru a ascunde afaceri de spălare de bani, notează agenţia Thomson Reuters.

“Nu trebuie să existe niciun dubiu în această privinţă: dacă Cipru nu obţine ajutor extern, va intra în default”, a declarat oficialul BCE.

El a avertizat, de asemenea, că dacă nu se va găsi o soluţie pentru salvarea Ciprului, o ţară de importanţă sistemică în zona euro, “va fi pus în pericol progresul făcut anul trecut cu privire la contracararea efectelor crizei, iar acest lucru va implica costuri financiare şi politice ridicate”.

În schimbul ajutorului financiar, guvernul de la Nicosia va fi nevoit să respecte condiţii dure, inclusiv reducerea dimensiunii sectorului financiar şi transparentizarea sistemului bancar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO