Business Internaţional

Rusii si americanii pun de o alianta in sectorul aluminiului

25.09.2003, 00:00 24



Compania rusa SUAL, al doilea mare producator de aluminiu din tara, a propus grupului american Alcoa, liderul mondial al industriei de profil, sa participe la un proiect de 2,1 miliarde de dolari, care va fi derulat in nordul Rusiei.



"Deocamdata, nu am ajuns la nici un acord cu Alcoa, dar sper ca vom primi un raspuns in iarna acestui an", a declarat Viktor Vekselberg, co-proprietar al SUAL si presedintele Consiliului Director.



SUAL este implicat intr-un proiect derulat de autoritatile Republicii Komi (componenta a Federatiei Ruse). Compania controleaza depozitul de bauxita Sredni Timan care dispune de rezerve de 250 de milioane de tone.



Proiectul cu o valoare de 2,1 miliarde de dolari prevede majorarea productiei anuale de la un milion la 6,5 milioane de tone de bauxita, in urmatorii cinci ani.



De asemenea, SUAL intentioneaza sa construiasca un combinat pentru prelucrarea aluminei, un produs intermediar pentru fabricarea aluminiului, cu o capacitate anuala de 1,4 milioane de tone. Totodata, grupul rus doreste sa contruiasca si o topitorie de aluminiu cu o capacitate de 500.000 de tone pe an.



In luna aprilie, grupul francez Pechiney si SUAL au anuntat ca intentioneaza sa infiinteze o societate mixta pentru a derula operatiuni in republica Komi. Compania ruseasca s-a aratat dispusa sa ofere partenerului francez o participatie de 35-40%.



Insa Viktor Vekselberg a precizat ca discutiile dintre cele doua companii au ajuns intr-un impas, pentru ca Pechiney face obiectul unei oferte de preluare inaintata de concurentul canadian Alcan.



"Noi nu avem timp sa asteptam. Vom incepe acest proiect conform planului stabilit, impreuna cu acea companie cu care vom ajunge la un acord", a aratat Viktor Vekselberg.



El a adaugat ca daca Alcoa va accepta propunerea SUAL, cei doi parteneri ar putea avea participatii egale.



Vladimir Kremer, directorul general al proiectului Komi Aluminium, a declarat ca studiul de fezabilitate aferent ar putea fi finalizat in iulie 2004, iar facilitatile de operare vor fi construite pana in decembrie 2007.



In luna iunie, International Finance Corporation - divizia de investitii a Bancii Mondiale - si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) au aprobat pentru SUAL o facilitate de credit de cel mult 90 de milioane de dolari, pentru finantarea primei etape din proiectul Komi Aluminium.



SUAL administreaza un numar de 21 de subsidiare cu activitati in industria producatoare de aluminiu. Anul trecut, compania a produs doua milioane de tone de alumina si 865.000 de tone de aluminiu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO