Business Internaţional

Scad preturile pe piata imobiliara europeana

28.08.2007, 16:59 18

Criza imobiliara din Statele Unite afecteaza evolutia pietelor de profil din Europa, scrie The Telegraph.
In Irlanda, preturile locuintelor au intrat in a patra luna consecutiva de scadere, resimtind din plin efectul ratei dobanzii ridicate din zona euro. In acelasi timp, piata speculativa din zona baltica se calmeaza.
In Letonia, luna iunie a adus o scadere de 3,5% a pretului locuintelor, o confirmare a declinului pietei dupa scaderea de 1% din luna mai. Creditele ipotecare acordate in franci elvetieni sau yeni se pot dovedi dezastruoase, daca deficitul bugetar de 26% va afecta stabilitatea monedei nationale.
Situatii similare se intalnesc si in Romania, Bulgaria, Croatia si chiar in Rusia.
In Irlanda, pretul mediu al locuintelor a inregistrat o scadere de 2,6% in prima jumatate a anului, cea mai mare scadere fiind inregistrata in Dublin, de aproximativ 3,3%. Scaderea preturilor pe piata imobiliara a determinat o reducere a numarului de cereri de autorizatii de constructie cu 34%. Conform surselor din piata, pentru aproximativ 15% din locuintele construite nu exista cerere.
Oficialii Danske Bank avertizeaza ca situatia din Europa de Est este foarte asemanatoare cu cea din Asia inainte de izbucnirea crizei din 1997.
Jean-Michel Six, economist-sef al firmei Standard & Poor's, a declarat ca in tari precum Irlanda, Anglia, Spania sau Danemarca, nivelul de indatorare al populatiei depaseste Produsul Intern Brut.
"In Spania, companiile de pe piata imobiliara raporteaza in fiecare trimestru scaderea preturilor la apartamente in Madrid", a adaugat Six.
Piata imobiliara din Franta a inregistrat in luna iulie o scadere de 1,5%, care semnaleaza trendul descrescator al pietei. In prima jumatate a anului piata imobiliara a inregistrat o crestere de 5%. "In a doua jumatate a anului este foarte posibil ca evolutia pietei imobiliare sa devina negativa", a declarat Six. El apreciaza ca propunerea presedintelui francez Nicolas Sarkozy de a reduce impozitul platit la achizitia de imobile este o metoda buna de sustinere a pietei.
In ultimii doi ani, Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii, de la 2% in decembrie 2005 la 4% in prezent. "Cresterea ratei dobanzii face ca cererea de imprumuturi sa scada", a adaugat Six.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO