Business Internaţional

Scăderi puternice pe bursele europene, din cauza temerilor privind economia SUA

Bursele europene au debutat miercuri cu scăderi puternice din cauza temerilor privind economia SUA

Autor: Bogdan Cojocaru

03.08.2011, 11:10 605

Bursele europene au deschis şedinţa de tranzacţionare demiercuri cu scăderi puternice, după evoluţii negative accentate aleacţiunilor cotate pe bursele americane şi asiatice, investitoriifiind îngrijoraţi că economia SUA, cea mai mare din lume, s-aîmpotmolit , iar ţara şi-ar putea vedea redus ratingul de credit,potrivit MarketWatch.

Acţiunile băncii franceze Societe Generale au scăzut cu 7,4%după ce compania a avertizat că ţintele de profit stabilite pentruanul viitor ar putea fi dificil de atins.

Indicele Stoxx Europe 600, care are în componenţă companii din18 state europene, a coborât cu 1,5%, la fel ca şi indicele CAC 40,al bursei de la Paris.

FTSE 100, al bursei londoneze, a pierdut 1,3% din valoare, întimp ce DAX 30, al bursei de la Frankfurt, a scăzut cu 1,2%.

Agenţiile de evaluare financiară Moody's şi Fitch au afirmatratingul "AAA" al SUA, cel mai mare posibil, dar au avertizat căacesta ar putea fi retrogradat dacă politicienii americani nureuşesc să pună în aplicare măsuri de reducere a datoriilor, iareconomia slăbeşte. Investitorii au fost puţin impresionaţi defaptul că preşedintele american Barack Obama a promulgat ieri unplan prin care este majorat plafonul de îndatorare a ţării şi sereduc cheltuielile.

În SUA, indicele Dow Jones Industrial Average a închis înscădere cu 2,19%, iar S&P 500 a coborât cu 2,56%, în timp cepiaţa Nasdaq a pierdut 2,75% din valoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels