Business Internaţional

Seful finantelor americane, John Snow, pune paie pe foc. Dolarul cade la 1,16

13.05.2003, 00:00 14

Moneda americana a inceput saptamana cu noi pierderi si a trecut de 1,16 dolari pe un euro, dupa ce secretarul Trezoreriei americane John Snow a spus ca declinul dolarului are un efect benefic asupra exporturilor lasand sa se inteleaga ca administratia a renuntat la politica "dolarului puternic".
"Declinul monedei americane ajuta exporturile si cred ca exporturile se amelioreaza ca urmare a acestei deprecieri", a declarat Snow in aparitia de duminica la postul de televiziune american ABC.
Imediat dupa aceste remarci, dolarul si-a accelerat depreciarea fata de moneda europeana si a atins 1,1623 dolari pe euro. Ulterior, catre jumatatea sedintei, dolarul si-a mai revenit, la 1,1582. Moneda americana s-a depreciat si fata de yen la 116,83 de yeni pe dolar, de la 117,40 cat era vineri.
"Declaratia lui Snow cu privire la impactul pozitiv al deprecierii dolarului asupra exporturilor are un impact psihologic asupra pietelor", a spus Hans Redeker, expert valutar la BNP Paribas.
Ultimele comentarii ale lui Snow au intarit banuielile analistilor de pe pietele valutare ca, desi nu explicit, administratia Bush accepta deprecierea dolarului ca mijloc de lupta impotriva slabiciunii economiei si a deflatiei.
Snow s-a pronuntat in favoarea programului de reduceri fiscale promovat de presedintele american George W. Bush, in valoare de 750 de miliarde de dolari, in decurs de zece ani. Camera Reprezentantilor a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute programul lui Bush, dar nu integral.  Bush a spus ca va continua demersurile pentru a obtine votul legiuitorilor pentru intreaga suma propusa. Snow a declarat ca il sustine pe presedinte.
"Indicatorii somajului nu arata bine, economia nu creste suficient de mult", a spus Snow, adaugand ca reducerile de taxe ar fi cel mai bun medicament pentru rezolvarea acestor probleme.
Democratii critica virulent pachetul fiscal propus de Bush spunand ca este proiectat in beneficiul celor bogati, ca va adanci deficitul bugetar si ca va duce la scaderea volumului si calitatii seviciilor sociale.
Sugestiile de saptamana trecuta ale Rezervelor Federale americane (banca centrala) ca exista posibilitatea sa reduca rata dobanzii de referinta la dolari pentru a combate riscul deflatiei au accentuat presiunile asupra cursului. Rata dobanzii centrale pentru dolari este de 1,25%, iar pentru euro este de 2,5%.
Snow a tinut sa precizeze ca va continua politica "dolarului tare", dar prin ameliorarea "indicatorilor fundamentali ai economiei".
Ultimele sondaje printre analisti si economisti arata ca euro isi va continua aprecierea in primul rand din cauza ratelor de dobanda mai mari pentru euro, care atrag capitalurile in Europa in defavoarea Statelor Unite.
Datorita scaderii dolarului, exporturile americane au scazut pe primul trimestru al anului cu 8,6 miliarde de dolari, variatie anualizata. Declinul este de doua ori mai mic decat cel din ultimul trimestru al anului 2002 .
"Urmatoarea tinta pentru dolar este cursul de 1,1745, cat a fost imediat dupa lansare in ianuare 1999. Daca va atinge acest prag, va continua sa se deprecieze la 1,18, sau chiar 1,2", a spus un bancher japonez.
Cresterea economica a zonei euro a putea fi erodata anul acesta cu o jumatate de punct procentual si cu 0,7 puncte procentuale in 2004, ca urmare a evolutiei cursului de schimb euro/dolar, apreciaza economistul Michael Taylor de la Merrill Lynch.
Declinul dolarului fata de yen ar putea fi franat interventia pe piata a Bancii Centrale a Japoniei (BCJ), care vinde masiv yeni. In primul trimestru al acestui an, BCJ  vandut 2.390 miliarde de yeni (20,6 mld.$) si a reusit sa mai atenueze aprecierea monedei nationale, care franeaza exporturile.

Sefii firmelor britanice vor adoptarea euro
Lideri ai celor mai mari companii britanice au trimis o scrisoare primului ministru Tony Blair prin care ii solicita sa nu anuleze posibilitatea adoptari euro inainte de urmatoarele alegeri, informeaza BBC News.
Printre cei 26 de semnatari se numara Chris Gent, presedintele Vodafone, Peter Sutherland, presedintele British Petroleum (BP) si Lordul Simon de Highbury, fost ministru al finantelor. Demersul lor intensifica dezbaterile pe tema euro cu putin inainte ca ministerul finantelor sa anunte rezultatele a cinci teste economice pe aceasta tema.
Rezultatul testelor va fi anuntat de catre Gordon Brown, ministrul de finante, inainte de 7 iunie si majoritatea analistilor se asteapta sa spuna ca Marea Britanie nu este pregatita sa intre in zona euro.
Liderii de companii spun ca dimpotriva, momentul actual este favorabil aderarii si ca ramanerea in afara zonei euro va avea "efecte negative de durata". Printre liderii afacerilor britanice exista insa multi care sunt impotriva adoptarii monedei unice.

Investitorii in actiuni europene isi fac griji
Bursele europene de actiuni au deschis sedinta de luni in scadere intrucat investitorii europeni au devenit tot mai ingrijorati de impactul aprecierii euro asupra rezultatelor financiare ale companilor europene, noteaza Financial Times.
Grupurile DaimlerCrysler si BASF, doi dintre cei mai mari exportatori ai regiunii, au inregistrat scaderi la bursa. Potrivit estimarilor facute de analistii Deutsche Bank, un declin de 10% al dolarului diminueaza cu 5% pana la 6% profiturile anuale ale companiilor europene.
Indicele bursier global european FTSE Europtrop 300 a scazut cu 0,5%. Indicii nationali, erau de asemenea in declin. Indicele german Dax scazuse cu aproape 2%, Cac din Franta, cu 0,54%, iar indicele britanic FTSE 100, cu 0,33%.
Potrivit unui studiu publicat de Le Monde, cele mai afectate companii pana in prezent sunt producatorul de aluminiu Pechiney, constructorul de avioane Airbus, producatorul de medicamente Aventis, LVMH, Volkswagen, Axa si altele.
Pretul aurului a urcat ieri la un nou maxim pe ultimele doua luni, ca urmare a scaderii continue a dolarului. La bursa americana, aurul se vindea cu 350,75 de dolari pe uncie, dupa ce vineri a inchis la 348,50. In general, evolutia pretului aurului evolueaza invers fata de dolar.
Pretul petrolului a crescut ieri pentru ca la sfarsitul saptamanii curente ajung la scadenta contractele pentru luna iunie. Pretul petrolului brent cu livrarea in iunie a urcat cu 40 de centi la 25,51 dolari pe baril. Unul din putinele efecte pozitive ale scaderii dolarului, valabil pentru toate regiunile, este ieftinirea carburantilor, care sunt exprimati numai in dolari. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO