Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto Shutterstock

Autor: Ioana Nita

18.10.2012, 00:01 80

Guvernul Poloniei a propus o nouă structură de impozitare a sectorului de petrol şi gaze naturale, care va ţine cont atât de valoarea producţiei companiei, cât şi de profitul acesteia, povara fiscală totală ajungând la 40% din profitul brut, scrie Wall Street Journal. "Statul va beneficia de aproximativ 40% din profitul brut al companiilor din industria extractivă", a spus Tomasz Arabski, şeful cancelariei premierului polonez, citat de Warsaw Voice. Rata de impozitare de 40% se compune dintr-o taxă de 5% pe extracţia gazelor naturale, o taxă de 10% pe extracţia petrolului şi una specială de 25% pe diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile companiilor. Măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2015, iar veniturile fiscale vor merge la bugetul central de stat şi la bugetele locale. În plus, Polonia va înfiinţa un operator naţional al extracţiilor de hidrocarburi numit NOKE. Instituţia va fi deţinută în totalitate de stat şi va supraveghea industria explorării gazelor de şist.

Investiţiile străine directe din Bulgaria au crescut în perioada ianuarie-august cu 873 milioane euro, echivalentul a 2,2% din PIB, faţă de avansul de 516,5 milioane euro (1,3% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor băncii centrale, preluate de Novinite. Cele mai mari investiţii, de 498,7 milioane euro, au venit din Olanda. În topul investitorilor urmează Elveţia şi Rusia, cu 104,9 milioane euro, respectiv 97,2 milioane euro. În ceea ce priveşte investiţiile Bulgariei în străinătate, acestea au crescut în primele opt luni ale anului cu 104,5 milioane, comparativ cu avansul de 118,5 milioane în acelaşi interval din 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO