Business Internaţional

Toyota aloca sume mari constructiei de noi fabrici

13.10.2006, 21:24 20

Pentru a mentine nivelul ridicat al vanzarilor in toata lumea, Toyota a promis sa pastreze regimul de cheltuieli fara precedent, de peste 10 miliarde de dolari (7,9 mld. euro) pe an cel putin in urmatorii cativa ani, exercitand o presiune considerabila asupra constructorilor din Detroit, cat si a altor producatori care se zbat sa faca fata concurentei acerbe din partea producatorului japonez, scrie Wall Street Journal Europe.
Mitsuo Kinoshita, presedinte executiv al Toyota, a spus ca producatorul nipon a avut un nivel record de cheltuieli de 1.550 de miliarde de yeni (10,32 mld. euro) pe parcursul anului fiscal incheiat la 31 martie, mentionand ca va pastra acest ritm accelerat pentru urmatorii cativa ani.
Vorbind la o intrunire a investitorilor tinuta la New York, Kinoshita a precizat ca majoritatea cheltuielilor anuntate vor fi destinate maririi capacitatii de productie, mai ales la constructia fabricilor de piese si asamblare. Aproximativ 50% din cheltuieli, adica peste 700 de miliarde de yeni anual, vor fi destinati maririi capacitatii de productie in afara Japoniei, cu precadere pe continentul nord-american, a adaugat el
Pentru continentul nord-american, Toyota planifica o sporire a capacitatii de productie cu 470.000 de automobile pana la sfarsitul anului 2008, adica la aproape doua milioane de unitati pe an. Compania japoneza este in prezent in cautarea unor locatii potrivite pentru constructia unor fabrici noi, manifestand un interes sporit pentru sudul SUA, unde vrea sa deschida o fabrica de motoare cu patru cilindri si o unitate de asamblare. In momentul de fata Toyota opereaza cinci unitati de asamblare pe continentul nord-amercan, dintre care cate una in Kentucky, Indiana, California, cat si una in Canada si Mexic.
Printre proiectele deja anuntate, compania va inaugura in cursul lunii viitoare la San Antonio, statul Texas, o fabrica unde se vor construi camionete mari, cu o capacitate anuala de 200.000 de modele Tundra. O alta fabrica va fi deschisa in toamna lui 2008 pe teritoriul provinciei canadiene Ontario, care va avea o capacitate anuala de 150.000 de unitati ale modelului Rav4. Executivii Toyota au spus ca producatorul incearca sa faca fata cererii in crestere pentru automobile si camionete de pe continentul nord-american. Kinoshita a refuzat sa precizeze locatiile exacte ale noilor fabrici, insa a adaugat ca Toyota va continua sa construiasca automobile in zonele unde acestea sunt vandute.
Compania vrea sa vanda in 2006 circa 2,46 milioane de automobile pe teritoriul Statelor Unite, desi targetul initial stabilit pentru 2006 a fost de 2,46 milioane de unitati pe intreg continentul nord-american.
Desi Toyota a planificat un nivel inalt al cheltuielilor de capital, Kinoshita a spus ca nivelul profitabilitatii nu va fi afectat. Mai mult, compania se asteapta pe termen mediu la o crestere a marjei profitului pana la 10%. Toyota si-a propus sa atinga unul dintre cele mai inalte niveluri ale profitabilitatii prin reducerea costurilor, in speta a celor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO