Business Internaţional

Un nou fond de investitii in sectorul imobiliar central-european

11.09.2003, 00:00 16



Grupul irlandez AIB a lansat un fond de investitii in sectorul imobiliar care se va implica cu 400 milioane de euro (444 milioane de dolari) in Europa Centrala pana in 2006 si care spera sa atraga participarea fondurilor de pensii poloneze.



AIB se alatura astfel unei serii intregi de institutii occidentale care au investit in piata imobiliara emergenta din regiune, pe masura ce randamentele converg catre nivelurile observate in Uniunea Europeana, la care Polonia si alte sapte state vor adera in mai 2004.



"Proprietatea imobiliara poloneza este acum intr-un punct atractiv al ciclului si ar trebui, data fiind integrarea in UE, sa ofere castiguri solide", a declarat Patrick Cunneen, director general la AIB Capital Markets.



Capitalul de 100 milioane de euro al fondului deschis de AIB, denumit Polonia, provine indeosebi de la divizia Capital Markets a AIB, dar la constituirea sa au contribuit si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Immoeast din Austria, subsidiara a Immofinanz.



Cunneen a subliniat, insa, ca fondurile de investitii imobiliare va trebui sa atraga capital, in timp, si de la sectorul local de pensii private.



"Domeniul imobiliar nu este corelat la ciclul preturilor actiunilor si s-a dovedit a fi mult mai stabil. Ca parte a unui cos de active, tinde sa neutralizeze volatilitatea investitiilor", a mai spus el.



Un set de reforme care vor intra in vigoare anul viitor vor permite fondurilor de pensii poloneze sa investeasca in fonduri imobiliare sigure, ajutandu-le sa se diversifice de la obligatiunile guvernamentale si actiunile care reprezinta cea mai mare parte din activele lor de 40 miliarde de zloti.



Interesul crescand in regiunea central-europeana pe parcursul ultimelor 18 luni a provenit cu precadere din partea celor 16 fonduri germane de investitii imobiliare, care au la dispozitie circa 15 miliarde de euro din banii sectorului de pensii si ai celui de economii.



Noi fonduri central-europene sustinute de Deutsche Bank si HVB au realizat deja achizitii in Polonia, dar altele au fost obligate sa-si amane planurile de investitii din cauza lipsei de proprietati disponibile.



"Este adevarat ca exista un deficit de produse atractive in Varsovia, dar cred ca acest lucru se va schimba in urmatorii doi ani", a apreciat Ian Whiston, vicepresedintele responsabil cu investitiile la fondul Polonia al AIB.



"Dar, in acelasi timp, intentionam sa investim aproximativ 40% din capital in localitatile poloneze - unde ne asteptam sa putem cumpara mai ieftin - si pana la 20% in Praga si Budapesta", a precizat Whiston.



Pana in prezent, fondurile care au patruns pe piata poloneza s-au axat mai ales pe spatiile de birouri si centre comerciale, dar Ian Whiston a afirmat ca fondul Polonia se va interesa si de proprietati mai mari, despre care considera ca pot oferi castiguri atractive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO