Companii

Afacerile A&D Pharma au ajuns la 329 mil. euro

Afacerile A&D Pharma au ajuns la 329 mil. euro

Click pentru imaginea marita

02.02.2007, 17:39 20

Grupul A&D Pharma, cel mai mare jucator de pe piata farmaceutica locala, a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri consolidata neauditata de 329 mil. euro, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.
A&D Pharma, care grupeaza distribuitorul Mediplus si lantul de farmacii Sensiblu, a inregistrat o cres-tere de 33% a cifrei de afaceri in 2006. Compania estimase initial pentru 2006 o cifra de afaceri de 440 mil. euro.
"Cifra de 440 mil. euro avansata anul trecut provenea dintr-un alt sistem de calculare si raportare contabila si este bunaoara o cifra neauditata si neconsolidata. Rezultatele consolidate cuprinse in previziunile facute publice astazi (n.r. - ieri) sunt conform asteptarilor noastre de piata, care se bazeaza pe conditiile actuale ale pietei si reflecta impulsul puternic din activitatile noastre", a explicat pentru ZF Dragos Dinu, CEO A&D Pharma.
Cifra de afaceri consolidata auditata a A&D Pharma in 2005 a fost de 247,3 mil. euro.
"Grupul a raportat la sfarsitul primei jumatati a anului trecut 14,7 mil. euro EBITDA consolidat (n.r. - profit operational)", a spus Dragos Dinu.
Potrivit estimarilor preliminare ale companiei, Mediplus, divizia de distributie a grupului, ar putea raporta o crestere anuala a cifrei de afaceri de 36%, de la 209,6 mil. euro la 286 mil. euro. Totodata, cifra de afaceri inregistrata de Sensiblu ar putea ajunge la 90 mil. euro de la 63,1 mil. euro la finalul anului 2005.
"Suntem increzatori in faptul ca trendul general favorabil al pietei se va mentine in 2007, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si cu reforma sectorului de sanatate. Se preconizeaza ca PIB-ul Romaniei a crescut in 2006 cu 7%, fiind una dintre cele mai mari rate de crestere din Europa", a declarat Dragos Dinu.
Cota de piata detinuta de Mediplus pe segmentul vanzarilor catre farmacii a fost de 23,5% in luna decembrie a anului trecut, fata de 18,2% in aceeasi luna a anului precedent, potrivit datelor Cegedim citate de companie.
Distribuitorul opereaza un sistem logistic la nivel national format din 12 depozite situate in 12 orase. Lantul de farmacii Sensiblu, liderul pietei locale de profil, si-a marit cu 31 de unitati numarul de farmacii pe care le opereaza prin achizitii sau noi deschideri.
A&D Pharma s-a listat anul trecut pe Bursa din Londra in urma unei oferte publice initiale in urma careia actionarii au strans 120 mil. euro. Ulterior, ING Bank si-a exercitat optiunea de supraalocare, iar suma finala stransa de actionarii grupului a fost de 136,2 mil. euro.
"Oferta publica initiala incheiata recent impreuna cu investitiile pe care le facem in cresterea capacitatii si modernizarea facilitatilor noastre de procesare si logistice ne plaseaza in pozitia favorabila de a ne continua cresterea peste nivelul pietei. Mai mult, intentionam sa valorificam cunoasterea si experienta de piata pentru a ne extinde in teritorii noi, cu scopul de a deveni lider in furnizarea de servicii medicale in regiune", a spus Dragos Dinu.
Grupul a anuntat anul trecut ca analizeaza posibilitatea listarii si pe Bursa de Valori din Bucuresti. "Listarea pe BVB nu este o optiune pe care o desconsideram, insa pentru moment vrem sa ne concentram pe recenta listare la bursa din Londra. O astfel de listare ofera oportunitati mult mai mari si poate atrage interesul mai multor investitori", a spus Dragos Dinu.
Grupul a anuntat ieri numirea lui Charles Gloor in functia de consultant senior al managementului incepand cu 15 ianuarie 2007. El va oferi consultanta cu privire la dezvoltarea strategica a grupului si la extinderea internationala pe piete de produse si servicii medicale noi si cu un ritm de crestere rapid in Europa Centrala si de Est. El are o experienta de peste 17 ani pe piata de distributie, marketing si retail farmaceutic din Europa, Asia si SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO