Companii

Agricola Bacau: importurile preseaza puternic asupra pietei interne

12.05.2005, 19:12 19

Liderul pietei carnii de pui, Agricola International Bacau, estimeaza pentru acest an afaceri de 91 mil. euro (3.415 mld. lei), in crestere cu 17 milioane de euro fata de anul trecut (3.000 de miliarde de lei) si un profit de peste 600.000 de euro (24 de miliarde de lei), triplu fata de 2004.

"Din pacate, piata de carne a fost anul trecut puternic bulversata de importuri, care in cea mai mare parte erau sub preturile de pe piata mondiala, iar aceasta situatie ne-a fortat spre sfarsitul anului trecut sa scadem preturile sub cele de cost. Situatia s-a mai reglementat in primele luni ale acestui an, cand au fost realizate controale la unii importatori", spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International.

El spune ca Romania a importat anul trecut 250.000 de tone de carne din care 130.000 de carne de pui.

"Exporturile romanesti de carne sunt de 100 de ori mai mici decat importurile. Romania a avut anul trecut un deficit comercial pe produse agroalimentare de peste un miliard de euro, in conditiile in care tot anul trecut a fost realizata una dintre cele mai mari productii agricole", afirma Antochi. Agricola Bacau a demarat o campanie de promovare in valoare de un milion de euro (rate card).

Agricola Bacau a raportat pentru primele trei luni ale acestui an o crestere a vanzarilor cu aproape 13%. "Cresterea a fost adusa de carnea de pasare si salamurile crud-uscate. Vanzarile de semipreparate din carne s-au situat in estimari, insa piata nu este formata pentru aceasta gama de produse si de aceea vom investi mai mult in promovarea acestor produse", spune Grigore Horoi, vicepresedintele Agricola Bacau.

Compania va investi in urmatorii doi ani 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea diviziei de crestere a porcilor si pentru a indeplini conditiile de mediu.

Anul trecut, Agricola a intrat pe piata preparatelor de tip "fast-food", o data cu inaugurarea fabricii Conagra, specializata in productia de preparate din carne, si a unitatii de semipreparate din carne de pui si vegetale - Europrod. Valoarea investitiei a fost de 4,3 milioane de euro.

De asemenea, grupul a pus in functiune, anul trecut, un complex de selectie a porcinelor. Valoarea totala a investitiilor realizate de grup, pana in prezent, se ridica la circa 40 de milioane de euro, fondurile fiind asigurate din credite bancare, dar si prin reinvestirea integrala a profitului obtinut.

Agricola Bacau detine noua unitati de productie, printre care se numara o fabrica de nutreturi concentrate, un abator de pasari si o unitate de prelucrare a laptelui.

Din grup mai fac parte firmele Carbac (producator de salamuri crud-uscate), Avicola, Suinprod, Intertrade Union (producator de premixuri vitamino-minerale), Conagra si Europrod.

Agricola produce zilnic 100 de tone de carne si produse din carne si peste 300.000 de oua. Circa 10% din productie este exportata pe pietele din Germania, Franta, Olanda, Grecia, Elvetia. Aproximativ 30% din vanzari se realizeaza prin retelele de retail, 60% prin intermediul propriului sistem de distributie, iar 10 procente sunt exportate. Compania intentioneaza sa-si mareasca propria retea de magazine cu inca cinci in Focsani, Ploiesti, Suceava, Vaslui si Botosani.

Compania a fost infiintata in 1992, avand ca actionar majoritar firma germana Moksel, care acum mai detine un pachet de 3%. Restul actiunilor sunt detinute de un grup de investitori romani (97%), SIF Moldova si Raiffeisen Bank. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO