Energie

Eolienele la putere: Unul din patru becuri este aprins acum de “moriştile” din Dobrogea

Eolienele la putere: Unul din patru becuri este aprins...

Autor: Roxana Petrescu

29.12.2015, 12:58 1175

Turbinele eoliene din Dobrogea sunt în acest moment (12:52 – n.red.) cel mai mare producător de energie din România, briza bună făcând ca unul din patru becuri să fie aprins acum de “morile de vânt”, după cum arată datele în timp real transmise de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică.

Astfel, potrivit datelor de pe site-ul companiei de transport, circa 2.284 MW în parcuri eoliene produc în acest moment energie în contextul în care în total sunt montaţi circa 3.100 MW în astfel de proiecte. Practic, 26,6% din toată energia produsă în acest moment provine din proiectele eoliene, la care se mai adaugă circa 0,7% din energie fotovoltaică şi 0,5% din biomasă. Energia eoliană este astfel cel mai mare producător al momentului, în faţa centraleleor pe cărbuni care asigură 22,14% din producţie. Centralele care funcţionează pe gaze au o pondere de 17% în timp ce hidrocentralele au o pondere de numai 16,45%.

Exporturile sunt şi ele la un nivel ridicat, cel mai probabil chiar energia eoliană fiind trimisă peste graniţe în contextul în care consumul intern nu poate absorbi surplusul de producţie.

Energia eoliană a înregistrat un adevărat boom în materie de investiţii în perioada 2009-2013, mai bine de 4,5 miliarde de euro fiind absorbite de aceste domeniu. Cele mai mari grupuri energetice europene, Enel, CEZ, Verbund sau Energias de Portugal au pariat sute de milioane de euro în România fiind atrase  de schema de sprijin foarte generoasă. În 2013, guvernul a decis să sacrifice profiturile energiei verzi de dragul industriei astfel că într-un singur an energia verde s-a transformat dintr-un veritabil El Dorado într-un coşmar cu pierderi de peste 2 miliarde de lei pentru cei mai mari jucători din industrie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO