Companii

Intercapital Invest se vede pe Bursa in trei ani

10.04.2006, 00:00 18

Societatea de brokeraj Intercapital Invest din Bucuresti intentioneaza sa-si listeze propriile actiuni la Bursa peste trei ani, urmand astfel drumul deschis de Broker din Cluj care s-a listat in 2004, devenind astfel prima societate de intermediere financiara cotata pe piata de capital.

"Planul firmei este ca prin 2008 sa ne listam la Bursa", a precizat pentru ZF Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

"Vrem sa ne listam in conditiile in care - asa cum au explicat si cei de la Broker, noi incercam sa aducem companii la Bursa promovand avantajele pietei, dar noi credem mult in aceste avantaje si e normal astfel sa vrem sa oferim si un exemplu. Principalele motive pentru care intentionam sa ne listam tin de vizibilitate, de imaginea firmei, dar nu uitam nici de posibilitatea pe care o ofera piata de capital in atragerea de finantare", a adaugat Pasol.

Intercapital Invest avea la finalul anului trecut un capital social de 0,65 milioane de lei (0,18 milioane de euro), un nivel redus totusi, mai ales comparativ cu capitalul de peste patru milioane de euro pe care-l avea Broker cand a decis sa se listeze.

"Cu siguranta nu vom avea acelasi capital in momentul cand vom face oferta publica initiala pentru listare. Valoarea din prezent este chiar irelevanta fata de acel moment. Vom capitaliza profitul, vom face si majorari prin aporturi in numerar, dar totusi e prea devreme in acest moment sa avansam o valoare pentru capitalul pe care-l vom avea peste trei ani", a spus Pasol.

Conducerea de la Intercapital si-a propus totodata ca in trei ani sa ajunga la venituri de 10 milioane de dolari (8,5 milioane de euro), de aproximativ 10 ori mai ridicate comparativ cu veniturile de anul trecut.

In ultimii ani veniturile societatii au inregistrat o crestere accelerata, anul trecut, rata de crestere fiind de 161% in lei ( 229% in dolari si 194% in euro).

Profitul net inregistrat de Intercapital Invest in 2005 a fost de 0,25 milioane de lei (0,069 milioane de euro), fata de un castig de 20.000 de lei (4.900 de euro) in 2004.

Intercapital Invest a avut anul trecut o cota de piata de aproape 1,6% din totalul tranzactiilor cu actiuni de la Bursa, societatea majorandu-si cota pentru al saselea an consecutiv. Dupa primele trei luni ale anului, Intercapital avea o cota de 2,08% dupa tranzactiile intermediate la Bursa. "Intentionam ca peste trei ani sa ajungem la o cota de piata de cel putin 4%", spune Razvan Pasol.

Societatea are unitati in Bucuresti, Constanta si Baia Mare si are ca obiectiv sa deschida alte 2-4 unitati pana la jumatatea anului, urmand ca in partea a doua a anului sa mai deschida alte 2-4. Orasele vizate in prima etapa sunt Craiova, Bacau, Arad si Pitesti.

"Pana la finalul anului vom deschide cel putin 6 unitati noi si vrem ne mentinem ritmul acesta cel putin si anul viitor", a precizat Pasol.

Intercapital Invest este controlata de Fondul Romano - American pentru Investitii (RAEF), prin intermediul Certinvest, care detine 70% din actiunile societatii de brokeraj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO