Companii

Numarul de turisti straini pe Litoral a crescut cu 40% in iunie, dar ramane infim

18.08.2004, 00:00 39



Numarul turistilor straini de pe litoralul romanesc fost cu peste 40% mai mare in sezonul acesta comparativ cu anul trecut, arata ultimele date statistice furnizate de institutiile din turism. Cu tot ritmul inalt de crestere, numarul turistilor straini pe litoralul romanesc ramane foarte mic din in comparatie cu cel al turistilor straini din Bulgaria, unde merg de zece ori mai multi straini.



Mizeria si zgomotul din Eforie Nord, de exemplu, au dus la rezilierea contractului intre cel mai mare tour-operator din Europa, TUI, si grupul Ana Turism, detinut de omul de afaceri George Copos, care detine doua hoteluri in aceasta statiune.



Cei mai multi turisti straini au venit din tarile nordice, iar cele mai mari cresteri le-au avut cei din noile tari membre ale Uniunii Europene, care in anii trecuti aproape ca nu existau.



In luna iunie, pe litoral au venit aproape 17.400 de straini, cu peste 5.000 mai multi decat in sezonul estival de anul trecut, arata statisticile furnizate de Directia de Statistica a Judetului Constanta. Aceasta inseama o crestere de 40% fata de 2003, in conditiile in care in aceeasi perioada numarul romanilor a fost in scadere usoara.



Nici vremea ploiasa, nici lipsa curselor charter, si nici infrastructura precara din majoritatea statiunilor nu au impiedicat cresterea traficului turistic.



Cei mai multI au venit din Germania si tarile nordice, danezi, finlandezi, suedezi, norvegieni, dar sI rusi. Pe de alta parte, numarul francezilor sau al americanilor sau al britanicilor sositi in statiunile de la Marea Neagra a fost in scadere.



"Fluxul de turisti straini ar fi si mai mare, principala problema este lipsa curselor charter la Constanta, in conditiile in care compania nationala Tarom a anuntat ca nu are suficiente aeronave pentru aceste curse. De anul viitor insa, problema va fi insa rezolvata, pentru ca vor fi introduse curse charter de catre companiile aeriene straine", afirma Alin Burcea, presedintele agentiei de turism Paralela 45 din Bucuresti.



Alte statistici, pentru luna iulie, realizate de Institutul National de Cercetare sI Dezvoltare Turistica (INCDT), indica deasemenea o crestere mult mai mare a numarului de turisti straini comparativ cu cei romani. Astfel, in iulie, au fost pe litoral aproape 23.000 de straini, in crestere cu 48% fata de aceeasI luna a anului 2003.



Dintre statiuni, cea mai dinamica a fost Jupiter, urmata de Eforie Nord sI Neptun, arata alte statistici, care sunt confirmate sI de hotelieri.



"Daca veniti acum in Jupiter nu gasitI o camera libera. Este cel mai bun sezon din ultimii 25 de ani. La noi, gradul de ocupare este de 106% si avem camerele rezervate pana pe 29 august", a spus Ion Percu, directorul general al hotelului Meteor din Jupiter.



Hotelierii spun ca vremea instabila este posibil sa fi diminuat durata medie a unui sejur.



O crestere puternica se remarca in randul tarilor care au aderat anul acesta la Uniunea Europeana. Astfel, in iunie anul acesta, au intrat in judetul Constanta 49 de slovaci, fata de numai 9 anul trecut. Numarul slovenilor a fost de 250, fata de numai 34 anul trecut. Ungurii au fost 148, comparativ cu numai 89 anul trecut.



Numarul polonezilor s-a triplat de la 110, la 308 de persoane.



Cea mai spectaculoasa crestere au inregistrat-o finlandezii care de la numai 41, anul trecut, au ajuns anul acesta la peste 1.600.



"Slovaci, unguri sunt destul de multi, mai ales ca anul trecut nu erau aproape deloc", a precizat sI Petcu de la hotel Meteor.



Chiar daca insuficiente, investitiile in baza materiala pe litoral au fost substantiale. Principalii proprietari de hoteluri - omul de afaceri George Copos, SIF Transilvania, Perla Majestic Group - au investit zeci de milioane de dolari in renovari sau constructia de noi unitati.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO