Retail&Agrobusiness

Anuar ZF. Who’s who in business. Cei mai importanţi 1.000 de oameni din business, ediţia 2018. Cine sunt cei zece executivi care conduc comerţul modern local

Autor: Cristina Roşca

29.01.2019, 15:40 464

♦ Comerţul modern local este o „industrie“ ce numără circa 2.700 de hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount, cash & carry şi proximitate modernă ♦ În total sunt zece reţele străine în comerţul modern local, cu afaceri de circa 12 mld. euro anual, conform estimărilor ZF.

Zece executivi români şi străini  au pe mână unele dintre cele mai mari businessuri din economie, cu afaceri de sute de milioane de euro sau chiar miliarde. Mai mult, ei conduc echipe de mii de oameni şi au anual zeci sau sute de milioane de euro pentru investiţii pe piaţa locală.

În comerţul modern există două tipuri de abordări în ceea ce priveşte top managementul. Unele reţele precum Mega Image, Selgros sau Penny Market nu au mandate standard pentru manageri. Altele, precum Metro Cash & Carry sau Carrefour, optează pentru mandate de 3-5 ani în medie.

După plecarea lui Alexandru Vlad de la Selgros România, cel mai longeviv manager din industrie este tot un român, Daniel Gross, care conduce din 2011 reţeaua Penny Market.

Doar în ultimul an, în această industrie au avut loc trei schimbări la vârf, mai exact doi expaţi şi un român au preluat frâiele unor afaceri totale de circa 4 mld. euro. Carrefour, Mega Image şi Selgros şi-au schimbat şefii pe o piaţă unde jocurile sunt făcute de zece reţele străine: este vorba de Jean Richard de Latour la cârma Carrefour, Robert Hellwagner la Selgros şi Mircea Moga la Mega Image. La vârful acestor companii se află patru executivi români şi şase străini, acest echilibru fiind relativ constant în ultimii ani. Spre exemplu, Selgros a fost condus 17 ani de românul Alexandru Vlad, însă el a fost promovat la cârma businessului din Germania, fiind înlocuit de un expat pe plan local. La polul opus, Mega Image a numit primul executiv român la conducere, Moga înlocuind un director elen (Vassilis Stavrou).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro