Companii

Romania: la fiecare 10 minute un om moare din cauza AVC

08.05.2003, 00:00 43

Un om moare la fiecare zece minute, in Romania, prin accident vascular cardiac sau cerebral, numarul deceselor prin aceste afectiuni dublandu-se practic in ultimul deceniu, declara, la jumatatea anului trecut, Constantin Popa, directorul Institutului de boli cerebrovasculare.

Aproape un million de pacienti
Situatia este cu adevarat alarmanta si pentru ca varsta la care apar aceste accidente vasculare cauzate de aterotromboza tinde sa scada sub 40 de ani, affectand oameni de varsta medie, aflati in plina activitate, adauga Popa.
Datele pe care specialistii le au la dispozitie atesta faptul ca in Romania exista aproximativ 800.000 de pacienti suferind de boli cerebro-vasculare.
"In afara mortalitatii foarte mari prin accidente vasculare cerebrale, o seriousa problema de sanatate publica o prezinta numeroasele cazuri noi de boala, respectiv 240 pe an la o suta de mii de locuitori. Cu acesta ultima cifra, Romania se plaseaza pe unul dintre cele mai nefavorabile locuri pe plan mondial, cu o estimare de peste 53.000 de cazuri noi ce vor aparea numai in cursul anului 2002", mai spunea Popa.
Potrivit medicului, acesta realitate obliga autoritatile sanitare si pe responsabilii sistemelor de sanatate sa initieze programe coerente care sa cuprinda educatia medicala preventiva, diagnosticul precoce si evitarea recidivei dupa producerea accidentului vascular cerebral.

O problema de sanatate publica
La randul lui, seful clinicii de cardiologie a Institutului ''CC Iliescu" din Bucuresti, Eduard Apetrei, declara ca cea mai importanta cauza a aparitiei accidentelor vasculare este aterotromboza, manifestata prin aparitia unui cheag de sange care blocheaza circulatia sangelui intr-un vas ingustat din cauza depunerilor de grasimi.
Manifestarile clinice cele mai de temut ale aterotrombozei sunt infarctul de miocard, infarctul cerebral si moartea subita. Indiferent de forma de manifestare a acestei boli, ea reprezinta o problema majora de sanatate publica, ocupand locul intai intre cauzele de mortalitate in Romania si in lume si care are implicatii socio-economice imense: costuri medicale directe ti indirecte, pensionari medicale premature, handicap fizic.
Strategia terapeutica implica aspecte multiple de diagnostic si tratament, dar ti de preventie a unui nou accident vascular, cu potential de agravare a starii existente sau chiar deces.
In 2002, la initiativa grupului farmaceutic Sanofi-Sinthelabo, lider mondial in lupta importiva trombozelor, la Bucuresti s-a organizat organizat cea de a treia Conferinta Nationala de Aterotromboza, cu participare internationala, reuniunea avand ca scop stabilirea unor strategii comune de combatere a bolii aterotrombotice.
Cu acea ocazie, s-a prezentat cel mai nou medicament al firmei pentru tratarea acestei bolii, respectiv produsul Plavix, care este distribuit gratuit pentru 2.500 de bolnavi cuprinsi in programul national de sanatate. "Numarul celor care au nevoie de acest medicament este de peste 6.000, de aceea, incercam sa obtinem bani si pentru tratametul celorlalti 3.500 de pacienti'', spunea Popa. Mediafax



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO