Companii

Sony construieste inca o uzina

01.09.2000, 00:00 12



Compania Sony va cheltui aproximativ 942 milioane de dolari pana in martie 2006 pentru a construi o noua uzina producatoare de semiconductori, au anuntat oficiali ai grupului citati de Reuters.

Proiectul se inscrie in strategia companie de cucerire a unei cote importante pe piata componentelor IT.

Noua uzina, a carei localizare este in sud-estul orasului Kumamoto, va fi principala modalitate prin care Sony isi poate dubla productia de ecrane cu cristale lichide (LCD) si de circuite CCD (charge-coupled device) utilizate in prezent la fabricarea majoritatii camerelor de luat vederi si a aparatelor de fotografiat.

"Decizia inceperii acestui proiect a fost luata dupa ce studiile efectuate de specialisti ne-au aratat ca cererea pentru aceste dispozitive-cheie se va extinde foarte mult in urmatorii cinci ani", a declarat un purtator de cuvant al companiei Sony care detine aproape jumatate din piata circuitelor CCD.

Fabrica va deveni operationala incepand cu luna octombrie a anului viitor si va avea aproximativ 300 de salariati. Productia masiva de ecrane cu cristale lichide va incepe in 2002 la o capacitate de 3.000 de placi de siliciu in fiecare luna. Un an mai tarziu compania spera ca si productia lunara de circuite CCD sa se ridice la 2.000 de placi.

In 2005, de pe liniile de fabricatie ale uzinei vor iesi 12.000 de placi in fiecare luna, ceea ce va dubla productia totala a celor doua componente marca Sony.

In prezent, jumatate din productia inregistrata la ecranele LCD si circuitele CCD este vanduta de catre compania Sony altor producatori de echipamente.

"Noua uzina va produce cateva dezavantaje pe termen scurt mai ales in ceea ce priveste profitul anual dar proiectul trebuie privit ca o modalitate de crestere a veniturilor pe termen lung", a declarat Kazushige Hata, analist la ING Baring Securities.

Numai in acest an financiar, se estimeaza ca Sony a investit in productia de semiconductori aproximativ 900 milioane de dolari, inclusiv cele peste 94 de milioane de dolari alocati inceperii proiectului de la Kumamoto.

Separat, divizia de jocuri video a grupului va investi aproximativ 1,17 miliarde de dolari pentru impulsionarea productiei de cipuri pentru consola PlayStation 2 si pentru alte dispozitive de divertisment.

La inceputul lunii iunie, Sony Computer Entertainment anuntase ca va face investitii suplimentare pentru majorarea productiei la alte doua fabrici din sudul Japoniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO