Companii

Volareweb, singurul operator "low-cost", isi extinde activitatea

05.03.2004, 00:00 35



Compania aeriana italiana cu costuri reduse Volareweb, care a obtinut in ianuarie autorizatia de a opera zboruri in regim charter pe rutele Bucuresti-Venetia si Timisoara-Venetia, va creste incepand cu aceasta luna frecventa curselor. In plus, Volareweb ar putea introduce si curse cu destinatia Milano si Roma.



"In Bucuresti, Volareweb realizeaza acum trei zboruri pe saptamana - martea, joia si sambata. Incepand cu 28 martie, frecventa acestora va creste la cinci zile pe saptamana, fiind introduse curse si in zilele de luni si sambata", a declarat pentru Ziarul Financiar Nicolae Demetriade, directorul general al agentiei de turism World Travel, care este distribuitorul autorizat al biletelor companiei italiene pe piata romaneasca.



Volareweb si-a inceput zborurile pe ruta Bucuresti-Venetia si Timisoara-Venetia in noiembrie anul trecut, dar au aparut unele probleme legate de autorizarea din partea Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR). In ianuarie, Volareweb a primit autorizatia de la autoritatatea de profil, fiind impuse o serie de conditii.



Conditia pusa la acordarea autorizatiei pentru compania Volareweb a fost ca zborurile sa fie organizate in regim charter.



"Aceasta inseamna ca pot fi vandute numai bilete dus-intors, pachete turistice care sa includa si cazarea si asigurarea de calatorie. In acelasi timp nu pot fi facute vanzari pe internet", explica Demetriade, care este totodata si presedintele agentiei de turism Happy Tour.



"Zborurile se fac cu un avion Airbus 320, iar gradul de ocupare mediu a fost pana acum de 70-80%. Acum, dupa ce am obtint autorizatia vom incepe o campanie de promovare mai puternica a companiei", a mai spus Demetriade.



La un pret mediu de 100 de euro, si la o ocupare medie de 100 de persoane la o cursa, cifra de afaceri de la intrarea pe piata pana in prezent ar putea fi estimata la 400.000 de euro.



Companiile aeriene cu costuri reduse (low-cost) au amanat pana acum intrarea pe piata romaneasca, in principal acordurilor bilaterale incheiate intre statul roman si celelalte state din Europa cu privire la zborurile civile. Acestea stipuleaza ca pana in 2007, anul aderarii Romaniei la UE, cursele regulate nu pot fi facute decat de liniile aeriene ale tarilor semnatare.



Volareweb intentioneaza sa-si extinda zborurile si pe rutele Bucuresi-Milano, si Bucuresti-Roma. "Probabil, acest lucru nu va fi usor, din cauza companiei nationale Tarom si a companiei italiene Alitalia", mai spune Demetriade.



Spre deosebire de biletele vandute de liniile aeriene clasice pentru cursele regulate, care au un pret fix, in cazul companiilor cu costuri reduse, preturile biletelor variaza in functie de volum si de data la care se face rezervarea.



In cazul Volareweb, pretul unui bilet dus-intrors pe ruta Bucuresri-Venetia incepe de 190 de euro, incluzand toate taxele. Pentru primele bilete vandute, pretul este minim, dupa care acesta incepe sa creasca treptat si poate ajunge si la 350 de euro.



Reprezentantii Alitalia considera ca Volareweb se adreseaza unui segment de piata diferit decat cel vizat de compania aeriana italiana. "Clientii Volare sunt in mare parte turisti, care isi programeaza excursiile cu o mare perioada de timp inainte. Volare nu poate acoperi si segmentul de business, care este principalul nostru target", spune Federico Polimeni, directorul general al companiei aeriene Alialia, pentru Romania si Moldova. Alitalia realizeaza saptamanal 28 de curse regulate in Italia.



Volareweb.com si-a inceput activitatea in februarie 2003, ca operator cu tarife reduse al grupului Volare.Volare Group, format in iulie 2000 prin fuziunea companiilor Air Europe si Volare Airlines, detine o flota formata din 28 de aeronave de tip Boeing si Airbus. Grupul are capital integral privat si se situeaza pe pozitia a doua in randul operatorilor aerieni italieni din punct de vedere al capacitatii de transport a pasagerilor.



Cifra de afaceri a grupului a depasit, anul trecut, valoarea de 600 de milioane de euro, in vreme ce numarul pasageri a fost estimat la 3,7 milioane persoane.



Volareweb este la ora actuala singura companie aeriana cu costuri scazute de pe piata romaneasca. O alta comapnie care si-a manifestat interesul de a intra pe piata este Eurowings, care face parte din Lufthansa.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO