Eveniment

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre titlurile de stat şi randamente, active, companiile din energie şi riscuri. Robert Burlan, Raiffeisen AM: Titlurile de stat s-au ajustat în avans faţă de inflaţie

Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Zilnic de la 9.30 pe zf.ro şi facebook/zf

Autor: Eduard Ivanovici

15.06.2022, 08:20 746

♦ Pierderile ar trebui să fie recuperate cel târziu la momentul maturizării instrumentelor.

În ediţia din 14 iunie a emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi a fost invitat Robert Burlan, director de investiţii al Raiffeisen Asset Mana­gement, companie specializată în administrarea fondurilor de investiţii a grupului Raiffeisen în România, care a discutat, printre altele, despre dinamica titlurilor de stat în 2022, perspectivele companiilor din industria energetică şi riscurile din piaţa de capital.

„Piaţa titlurilor de stat s-a ajustat în avans faţă de nivelurile ridicate ale inflaţiei.“

„Investitorii au anticipat cumva această evoluţie, chiar dacă anul trecut vorbeam mai degrabă despre o inflaţie tranzitorie... Ratele dobânzilor au ajuns la niveluri nemaiîntâlnite în ultimii 10-12 ani. Este o ajustare foarte amplă, poate comparabilă cu ce am văzut în timpul crizei din 2008, însă la momentul respectiv, piaţa titlurilor de stat nu era atât de dezvoltată şi investitorii nu erau atât de expuşi”, spune Robert Burlan.

Totodată, reprezentantul Raiffeisen consideră că dinamica randamentelor titlurilor de stat se vede drept un efect negativ asupra portofoliilor administrate, însă menţionează că pierderile nu sunt definitive.

„Ele nu se datorează neapărat deteriorării calităţii de credit a statului român sau altor emitenţi din portofolii.Sunt pierderi temporare pe care ar trebui să le vedem recuperate cel târziu la momentul maturizării acestor instrumente.”

Cum s-a tradus, însă, evoluţia din 2022 a pieţei locale de capital asupra activităţii societăţii de administrare a activelor?

În prezent, numărul de investitori ai Raiffeisen AM este de circa 49.000, în scădere cu 12% de la începutul anului, când compania număra circa 55.000 de investitori.

„În ceea ce priveşte dinamica activelor, pot spune că, faţă de începutul anului, aceasta a cunoscut o ajustare de circa 30%, deci destul de semnificativă. Din această scădere, cam 24% se datorează retragerilor investitorilor, iar diferenţa este dată de scăderea de preţ a instrumentelor din portofolii. Dat fiind contextul extraordinar, generat de volatilitatea din pieţe şi declanşarea războiului, am văzut un val destul de mare de retrageri, în primul rând la momentul izbucnirii conflictului, dar şi ulterior”, a afirmat Robert Burlan.

 

Alte declaraţii din timpul emisiunii

Despre companiile energetice:

Nu cred că potenţialul a fost consumat cu totul, în condiţiile în care aceste companii se tranzacţionează la nişte multiplii foarte joşi, un P/E undeva la 5, 6 pentru companii ca Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica. Sunt nişte multiplii foarte atractivi şi nişte companii care plătesc dividende foarte generoase şi au proiecte de investiţii care ar trebui să contribuie la creşterea profitului. Probabil există premisele să vedem preţurile ridicate la energie o perioadă destul de lungă de acum încolo.

Despre riscuri:

Aş începe în primul rând cu conflictul de lângă noi, a cărui prelungire ar putea avea un impact negativ inclusiv din perspectiva inflaţiei, văzând ce probleme sunt pe piaţa alimentară.... Acest proces Fed de scoatere a lichidităţii din piaţă ar putea fi unul mult mai agresiv, atât pe piaţa de acţiuni, cât şi pe cea de obligaţiuni.

Aş mai vedea un risc în sensul neoperării unei consolidări fiscale cât mai rapide la nivelul statului, care pot spune că adaugă la problemele din această perioadă şi pune presiune pe piaţa titlurilor de stat... Este important să arătăm cât mai curând posibil măsuri de consolidare fiscală pentru reducerea deficitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO