Eveniment

Investiţiile mari primesc 145 mil. euro ajutor de stat

Investiţiile mari primesc 145 mil. euro ajutor de stat

Autor: Dana Ciriperu

12.05.2016, 00:05 302
Niciun antreprenor nu a beneficiat de program anul trecut. În tentativa de a atrage investiţii străine, Guvernul a majorat cu 50% plafonul alocat pentru ajutoare de stat care sprijină investiţiile cu impact major în economie, bugetul total fiind de 145 de milioane de euro anual faţă de 100 de milioane de euro în 2015.

România a pierdut recent o investiţie în producţie a grupului german Daimler în favoarea Poloniei, după ce acţionarii Mercedes au decis să construiască în Polonia o fabrică de motoare.

Prin ajutoare de stat pentru proiecte cu impact în economie, guvernul a sprijinit anul trecut construcţia a nouă fabrici, toate investiţii ale unor companii multinaţionale, proiecte cu o valoare cumulată de 900 mil. lei (200 mil. euro) care ar trebui să genereze 3.300 de locuri de muncă. Spre comparaţie, doar in­vestiţia Mercedes din Polonia se ridică la 500 mil. euro şi 1.500 de locuri de muncă.

„Schema de ajutor de stat este valabilă până la data de 31 de­cembrie 2020, iar furnizor de ajutor de stat este Ministerul Finanţelor Publice“, se arată într-un comunicat al guvernului.

În 2016 nu a fost anunţat niciun proiect de investiţii cu ajutor de stat, deşi grupul turc Arcelik a anunţat că va solicita sprijinul statului pentru o fabrică de la zero în localitatea Ulmi de lângă Târgovişte. Arctic este cel mai mare investitor din judeţul Dâmboviţa şi are deja o fabrică la Găeşti.

Pe lista investitorilor care au primit ajutor de stat pentru „proiecte cu impact în economie“ se numără Bosch, Sonaca, Airbus, Leoni Wiring Systems sau Timken.

De ajutor de stat pentru proiecte de investiţii majore pot beneficia companiile care vor să realizeze investiţii cu o valoare de minimum 10 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels