Eveniment

Piata leasing-ului operational s-ar putea dubla la anul

21.09.2005, 18:52 18

Piata de leasing operational din Romania si-ar putea dubla valoarea anul viitor si ar putea atinge o pondere de aproximativ 10% din totalul finantarilor de leasing, a declarat ieri Cornel Coca Constantinescu, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR).

"Jucatorii din piata vor incepe sa se orienteze mai mult catre acest segment pentru ca pe piata de leasing auto nu mai exista mari oportunitati de extindere. In plus, promulgarea noii legislatii a leasingului va incuraja aceasta evolutie", a declarat Constantinescu in cadrul Forumului Roman de Leasing, organizat de FinMedia - Piata Financiara.

Anul trecut ponderea leasingului operational in valoarea finantarilor de leasing a fost de doar 4%, restul revenind leasingului auto. In prima jumatate a acestui an din cele peste 26.000 de contracte de leasing incheiate de membrii ASLR, doar 1.000 au facut obiectul leasingului operational.

Factorii care tin pe loc expansiunea acestui sector sunt legati de dificultatile intampinate la refinantarea acestor contracte si de riscurile mai mari, date fiind procedurile mai complicate de evaluare care trebuie sa tina cont de criterii precum uzura morala si fizica a echipamentelor si lichiditatea de piata la data expirarii contractului. De asemenea, oficialii ASLR cred ca piata ar putea inregistra o crestere semnificativa pe nisa autovehiculelor second-hand, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, desi reprezentantii APIA, prezenti si ei la conferinta, au afirmat ca vor incearca sa descurajeze importurile de autovehicule rulate.

In ceea ce priveste reglementarea activitatii societatilor de leasing, Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara a BNR, a anuntat ca banca centrala va finaliza, in urmatoarele doua saptamani, proiectul de lege privind societatile financiare nebancare, regulile propuse fiind apropiate de modelul utilizat la banci.

"Nu exista un anumit model de reglementare pe leasing in Europa si nici UE nu impune un anumit sistem de reglementare, lasand la latitudinea fiecarei tari sa isi configureze propriul sistem juridic in acest domeniu. Autoritatile romane vor cauta ca noul sistem sa creeze conditii uniforme pentru toti jucatorii de pe piata financiara, nebancari sau bancari", a spus Dragulin.

Noile norme vor stabili printre altele un nivel minim al capitalului social, schimbari referitoare la denumirea societatii care sa transmita un mesaj clar in legatura cu obiectul lor de activitate, un set minim de cerinte pentru calitatea managementului, cerinte de audit extern si obligativitatea de a raporta anumiti indicatori catre un registru de credit.

De asemenea, legea va prevedea posibilitatea ca autoritatea de reglementare, ce va fi desemnata, sa poata emite reglementari secundare, a anuntat reprezentantul BNR.

Formularea ambigua din legislatia in vigoare privind leasingul a facut ca pana acum sa fie preferata forma de leasing financiar. O data cu perfectarea legislatiei in sensul separarii clare a leasingului financiar de cel operational (mai apropiat inchirierii) este astepta ca ponderea acestuia din urma sa creasca. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels