• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Eveniment

Presiuni pentru Finanţe în ultima săptămână din iulie: 2,6 mld. euro ajung la scadenţă

Presiuni pentru Finanţe în ultima săptămână din iulie: 2,6 mld. euro ajung la scadenţă

Autor: Claudia Medrega

04.07.2011, 00:07 597

Ultima săptămână din iulie va veni cu presiuni asupraMinisterului Finanţelor, în 23 iulie având scadenţa împrumutulsindicalizat de 1,2 mld. de euro atras de Trezorerie de pe piaţainternă în urmă cu doi ani, iar pe 29 iulie fiind scadentă oemisiune de obligaţiuni în euro.

"Club loan-ul este ca şi orice altă datorie. Se plăteşte deregulă. Nu ştiu dacă Ministerul Finanţelor are în vedere o nouărostogolire. Nu ştiu câtă lichiditate este pe piaţă", a spus IonuţDumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

La începutul lunii iunie, după o pauză mai mare de un an,Ministerul Finanţelor a testat din nou apetitul investitorilorstrăini pentru titluri româneşti. Finanţele au strâns 1,5 mld. europrin vânzarea de titluri pe cinci ani pe piaţa externă, cu jumătatede miliard peste suma atrasă în 2010, plătind un randament de circa5,29% pe an. Secretarul de stat responsabil cu Trezoreria, BogdanDrăgoi, a dat asigurări de nenumărate ori că ar fi putut achitatoată datoria scadentă în iulie şi fără această emisiune externă încondiţiile în care există un "buffer foarte confortabil" careacoperă plăţile pe aproximativ patru luni.

În mai, Ministerul Finanţelor a vândut prima emisiune deobligaţiuni în euro lansată în acest an pe piaţa locală, pe treiani, atrăgând sub un miliard de euro. De pe urma titlurilor de statîn lei, Trezoreria va avea în iulie scadenţe reduse care vor ajungela maturitate de circa jumătate de miliard de lei. MinisterulFinanţelor a anunţat că vrea să împrumute în iulie 4 mld. lei de pepiaţa interbancară, urmând să se concentreze pe maturităţi mailungi, pentru a doua lună consecutiv urmând să nu pună în vânzarecertificate pe şase luni.

Obiectivul Trezoreriei rămâne acela de a avea o finanţareechilibrată între piaţa internă şi cea externă, a doua emisiune dinprogramul de 7 mld. euro fiind posibilă până la sfârşitulanului.

Ministerul Finanţelor analizează şi oportunitatea uneiemisiuni de titluri în euro care să le permită băncilor să plasezebanii mai departe. Însă Drăgoi a declarat că se gândeşte şi lavarianta de a lăsa banii în piaţă pentru a presa băncile să îi ducăîn creditarea economiei.

Ce s-a întâmplat cu datoria statului?

În primul trimestru, datoria publică a făcut un salt de 5 mld.lei, ajungând la un nou maxim istoric de 198,9 mld. lei (48 mld.euro). Evoluţia a fost influenţată şi de primirea în ultima parte alunii martie a celei de-a patra tranşe de la Comisia Europeană, de1,2 mld. euro.

După ce în ianuarie datoria publică a scăzut cu 3,5 mld. lei, înfebruarie s-a reluat trendul ascendent, iar ritmul de creştere s-aaccentuat în martie, când ponderea datoriei în PIB a ajuns la36,7%.

În aprilie însă datoria publică a scăzut cu 3,5 miliarde de leifaţă de martie, la 195,5 miliarde de lei, reprezentând 36% din PIB.Ponderea datoriei denominate în euro a ajuns la 43,36%,apropiindu-se de datoria exprimată în lei, care reprezintă 46,4%din total.

În primele patru luni din 2011, Trezoreria a crescutmaturităţile pentru împrumuturile accesate, astfel că la finelelunii aprilie datoria pe termen lung era de 90,9 mld. lei,reprezentând aproape jumătate din total.

Necesarul de finanţare rămâne ridicat în acest an, nivelulestimat de analişti fiind de aproximativ 20 mld. euro. Statultrebuie să finanţeze în acest an un deficit bugetar de 4,4% dinPIB, reprezentând circa 24 mld. lei (circa 6 mld. euro), şi sărefinanţeze titlurile scadente.

Analiştii au avertizat de mai multe ori că structura datorieiRomâniei are un profil nefavorabil al scadenţelor, având în vedereponderea mare a împrumuturilor pe termen scurt, sub 1 an.

Anul trecut datoria publică a crescut într-un ritm rapid de 32%,în condiţiile în care statul s-a împrumutat masiv şi a ajuns la 194mld. lei. Practic, datoria publică a crescut de la 35 la 46 mld.euro în 2010, adică cu 1 mld. euro pe lună.

Creşterea alertă a datoriilor publice, în urma măsurilor deurgenţă şi a fondurilor injectate pentru a ajuta economiile să iasădin recesiune, a devenit îngrijorătoare la nivel european şi chiarmondial.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803