Eveniment

Producătorii agricoli continuă să ameninţe cu creşterea preţurilor la produsele alimentare

Producătorii agricoli continuă să ameninţe cu creşterea preţurilor la produsele alimentare

Autor: Liviu Iancu

27.05.2011, 10:42 498

Produsele alimentare se vor scumpi cu până la 5% în perioadaurmătoare din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi a contextuluiinternaţional, au anunţat, vineri, la un seminar, reprezentanţiifederaţiei Agrostar.

Agrostar pune viitoarele majorări de preţuri şi pe seama lipseiunei "strategii coerente" a Ministerului Agriculturii şi ceredemisia ministrului Valeriu Tabără.

"Ministrul Agriculturii nu poate să intervină direct în reglareapreţurilor, dar poate să o facă prin politici sectoriale, ceea celipseşte cu desăvârşire la ora actuală. Pot fi luate măsuri destimulare a investiţiilor şi de creştere a gradului de absorbţie afondurilor europene", susţine Niculae Ştefan, preşedinteleAgrostar.

El consideră că lipsa unei strategii agricole duce la agravareasituaţiei fermierilor şi la împovărarea românilor cu preţuri greude suportat la alimente.

"În viitor, lupta pentru resursele de hrană ale planetei se vaascuţi, iar România, deşi are potenţial uriaş în domeniu, va fidoar o piaţă de desfacere pentru produsele scumpe din import.Optimismul exagerat al domnului Valeriu Tabără, care susţine căRomânia nu se va confrunta cu o criză alimentară, arată lipsă derealism din partea domniei sale", a completat Ştefan.

La începutul lunii mai şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea,declara că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte înurmătoarele 2-3 luni cu până la 10-12%.

FNPAR a anunţat de asemenea o majorare a preţurilor produseloralimentare în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo,cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din parteaMinisterului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Previziunile producătorilor agricoli au fost contrazise deministrul agriculturii Valeriu Tabără, care a declarat că suntpremise ca oferta de produse agricole să acopere cererea în acestan, ceea ce "nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor".Tabără a adăugat că în ceea ce priveşte preţurile alimentelor "parea se continua" o anumită abordare a scumpirilor anunţate în media,cu toate consecinţele care decurg din aceasta, inclusiv "reacţiispeculative ale pieţei" la astfel de informaţii: "Se poate apreciacă cel puţin pentru unele produse agroalimentare, ritmul decreştere a preţurilor cu amănuntul este nejustificat şi esterezultatul acţiunii unor factori speculativi în piaţă şi nu a uneidiminuări a ofertei faţă de nivelul cererii. Pentru anul 2011, dacăse ia în considerare evoluţia culturilor însămânţate în toamnaanului 2010 pe de o parte, şi realizarea programului privindculturile de primăvară pe de altă parte, se poate aprecia că existătoate premisele ca oferta de produs agricol primar să acoperenivelul cererii, ceea ce, în condiţii normale de funcţionare apieţelor produselor agricole, nu creează o presiune suplimentarăasupra preţurilor la consumator".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO