Fondul Proprietatea

Listarea FP scoate la iveală milionarii

25.01.2011, 23:52 163

Nepoţii industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, care au fostprimii împroprietăriţi cu acţiuni la Fondul Proprietatea, deţin înprezent aproape 8% din capitalul fondului, participaţie evaluată peBursă la circa 160 de milioane de euro. Ei au primit acţiuni la FPca despăgubire pentru uzinele Faur, Republica şi pentru combinatulde la Reşiţa, care i-au aparţinut lui Malaxa şi au fost confiscatede regimul comunist. Cei trei moştenitori ai lui Malaxa sunt LoreenMalaxa, Georgia Palade vod Dusen şi Theodore Palade.

Fondul de investiţii american Cartesian, reprezentat de NicolaeIvan, primul preşedinte al Fondului Proprietatea, se numără printreprimii investitori străini care au cumpărat acţiuni FP în 2008,deţinând circa 2,77%. Valoarea acţiunilor pe Bursă era ieri de 58mil. euro.

Senatorul UDMR Attila Verestoy a cumpărat în primăvara anuluitrecut un pachet de 41,2 milioane de acţiuni FP, potrivit proprieideclaraţii de avere publicată în luna octombrie. În declaraţie nuse precizează la ce preţ au fost cumpărate acţiunile, însă acesteavalorau ieri 6,3 mil. euro.

Şi Ionuţ Popescu, fost ministru de finanţe şi director generalal FP până la preluarea administrării fondului de către Templeton,deţinea, potrivit ultimelor informaţii, circa 16 milioane deacţiuni, în valoare de circa 2,5 mil. euro.

SIF-urile au fost în ultimul an printre cei mai mari cumpărătoride acţiuni FP. SIF Moldova (SIF2) a plătit 70 mil. lei pentru acumpăra 1,14% din acţiunile FP, la preţul mediu de 0,43 lei. Lapreţul de ieri, de 0,65 lei, participaţia SIF2 valorează 106milioane de lei, profitul fiind de circa 36 de milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO