Media & Advertising

Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici

Emir Kusturica: Cannes este singura scenă mondială pentru cinematografia din ţările mici

Autor: Florin Badescu

15.05.2011, 13:00 179

Festivalul de la Cannes este "singura scenă care le permiteregizorilor din ţările mici să intre în cinematografia mondială", adeclarat cineastul sârb Emir Kusturica, după ce a primit Legiuneade onoare, vineri, din partea ministrului francez al Culturii,Frédéric Mitterrand, relatează AFP.

"Cannes-ul este locul unde se dă lupta pentru diversitateaculturală. Franţa reprezintă însăşi ideea de diversitate culturală.Acesta este locul unde am reuşit să intru în lumea cinematografiei.Această medalie este foarte importantă pentru mine şi pentrufamilia mea. Voi continua să fac filme!", a adăugat Emir Kusturicacu ocazia recepţiei organizate în onoarea lui, la care a participatşi liderul sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, venit special peCroazetă pentru acest eveniment.

În opinia lui Frédéric Mitterrand, "Emir Kusturica a creat onuanţă unică şi contrastantă, o cinematografie care se doreşte ointerpretare sintetică a vieţii, în care oniricul se întâlneşte cubrutalitatea realului, în care fanfara lumii traversează marelesuflu al istoriei".

Emir Kusturica a fost desemnat în acest an preşedintele juriuluisecţiunii Un Certain Regard de la Cannes.

Emir Kusturica a primit prestigiosul Palme d'Or pentrupeliculele "Tata în călătorie de serviciu" (1985) şi "Underground"(1995), dar şi premiul pentru regie pentru "Vremea ţiganilor"(1988). Filmul său de debut, "Do You Remember Dolly Bell?", acâştigat primul său mare premiu, Leul de Argint, la Veneţia. Deasemenea, Kusturica are în palmares un debut american răsunător,"Arizona Dream" (1993), iar în 1998, el a câştigat Leul de Argintla Festivalul de Film de la Veneţia, cu "Pisică albă, pisicăneagră/ Black Cat, White Cat", o scandaloasă comedie despre ţigani.Cel mai recent film al său, "Maradona by Kusturica", este unlungmetraj documentar, rod al mai multor întâlniri pe carecineastul le-a avut cu "Dumnezeul fotbalului" Diego Maradona.

Cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are locîn perioada 11 - 22 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO