Mediafax.biz Exclusiv

Ce impact vor avea evenimentele de la centrala nucleară Fukushima asupra dezvoltării energiei nucleare în lume?

Ce impact vor avea evenimentele de la centrala nucleară Fukushima asupra dezvoltării energiei nucleare în lume?

Autor: Roxana Petrescu

13.03.2011, 19:58 26

"Este prematur să tragem o concluzie asupraimpactului pe care acest eveniment îl va avea asupra dezvoltăriiindustriei nucleare globale. Suntem încă sub imperiul emoţiei. Ceeace s-a întâmplat la Cernobîl a blocat multe proiecte, daraccidentul de acolo nu se poate compara cu situaţia din Japonia. LaCernobîl a fost un vulcan uriaş de magmă radioactivă. Aia a fostapocalipsa", spune Teodor Chirica, membru al Forumului AtomicEuropean, fost director general al Nuclearelectrica, compania careadministrează cele două reactoare nucleare de laCernavodă.

Potrivit acestuia, este greu de imaginatrepetabilitatea unui astfel de eveniment, precum cel din Japonia,în alte colţuri ale lumii ţinând cont de caracteristicile zonei încare a avut loc cutremurul.

La rândul lor, alţi specialişti spun călucrurile trebuie privite cu o oarecare detaşare, înţelegândtotodată că orice formă de producere a energiei are riscurileei.

"Dacă luăm o oarecare distanţă şi ne uităm laceea ce s-a întâmplat, observăm că nişte unităţi nucleare din 1971au rezistat. Este o dovadă că vorbim de o tehnologie sigură.Comparativ cu unităţile nucleare construite atunci, cele de acum auşi mai multe sisteme de siguranţă. Nicio centrală termo, deexemplu, nu rezistă la un cutremur de 9 grade Richter şi la rândulei poate elibera în atmosferă cenuşă care conţine materialeradioactive. Fiecare formă de energie are riscurile ei. Dacă vreţi,ceea ce vedem acum în Japonia a fost un test real pentru centralelenucleare în condiţiile unui cutremur de 9 grade şi ale unuitsunami", spune Ionuţ Purica, expert în energie şi mediu din cadrulAcademiei Române.

Cu toate acestea, presa internaţională aratăcă ceea ce se întâmplă acum în Japonia nu poate avea un efectpozitiv asupra industriei nucleare.

"Experţii în domeniul nuclear spun că seaşteaptă ca explozia de la Fukushima să slăbească suportul publicpentru energia nucleară, indiferent de cât de serios se va dovedi afi incidentul", scriu jurnaliştii de la FinancialTimes.

Potrivit publicaţiei Wall Street Journal, încursul zilei de vineri după-amiaza Japonia a decretat stare deurgenţă nucleară în contextul în care sistemul de răcire la unuldintre cele 6 reactoare ale centralei Fukushima Daiichi s-aconfruntat cu probleme.

Înainte de închiderea ediţiei, AgenţiaInternaţională pentru Energie Atomică, citată de AFP, a comunicatfaptul că autorităţile nipone au decretat starea de urgenţă la adoua centrală nucleară afectată de cutremurul devineri.

Conform reglementărilor nipone, "alerta a fostdeclanşată din cauza nivelului ridicat de radioactivitate, caredepăşeşte limitele normale în zona centralei. Autorităţile încearcăsă afle care este sursa radiaţiilor", explicăAIEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO