Mediafax.biz Exclusiv

Garanti: Mergem spre rural, unde potenţialul este imens

Garanti: Mergem spre rural, unde potenţialul este imens

Autor: Ciprian Botea

22.12.2011, 10:24 561

"Ne-am concentrat mai mult pe consolidarea operaţiunilor şi nu am mai crescut la fel de rapid ca în trecut. Există două categorii de clienţi: cei care locuiesc la oraş şi care sunt supraîndatoraţi şi cei din mediul rural, care nu au credite şi nu folosesc serviciile bancare. Vrem să ajungem la aceştia din urmă şi acum lucrăm la o strategie în acest sens", afirmă Yildiran.

El afirmă că modelul clasic de dezvoltare, prin deschiderea de agenţii, nu funcţionează în acest caz, deoarece o unitate din mediul rural deserveşte un număr limitat de clienţi şi nu poate să ofere toată gama de produse şi servicii bancare. Astfel, costurile cu deschiderea şi exploatarea unei agenţii nu se justifică. "Un model de dezvoltare ar fi deschiderea unor puncte de vânzare de mici dimensiuni prin care să deservim aceşti clienţi." Garanti operează în prezent o reţea de 78 de sucursale şi agenţii şi are circa 400.000 de clienţi. "Extinderea băncii s-a suprapus peste perioada de criză şi astfel am ajuns să avem o bază sănătoasă de clienţi", spune Yildiran.

El afirmă că strategia băncii nu s-a schimbat radical în ciuda crizei economice şi Garanti îşi propune să ajungă în câţiva ani între primele zece bănci locale.

Banca ocupa la sfârşitul lunii septembrie locul 14 pe piaţa locală, cu active de 6,1 mld. lei.

Brandul Garanti s-a remarcat pe piaţă printr-o strategie agresivă de vânzare a cardurilor de credit, dar oficialii băncii spun că în prezent cererea din partea clienţilor se concentrează preponderent pe segmentul refinanţărilor.

"Vânzările de carduri de credit sunt mai mici, dar creşte gradul de utilizare a acestora", declară Ilgaz Kaya, directorul de marketing al Garanti.

Banca are un portofoliu de 115.000 de carduri de credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO