Mediafax.biz Exclusiv

În ce industrii va creşte numărul de angajaţi în primele luni din 2011: bănci, industria alimentară şi retail

În ce industrii va creşte numărul de angajaţi în primele luni din 2011: bănci, industria alimentară şi retail

Autor: Adelina Mihai

07.12.2010, 00:11 22

"Un procent de 62% dintre angajatori afirmă căvor să-şi păstreze personalul actual, iar 15% manifestă intenţii deangajare. Cu toate acestea, dată fiind şi stagnarea activităţii dinperioada sărbătorilor de iarnă, un procent mai mare de angajatori(17%) dau semne că îşi vor reduce personalul pe parcursultrimestrului următor", susţine Eliza Nechifor, Marketing &Communication Coordinator în cadrulManpower.

Astfel, previziunea netă de angajare (diferenţa dintre procentul firmelor care estimează o creştere a număruluide angajări şi procentul companiilor care estimează o scădere avolumului de angajări) rămâne în continuare negativă, de - 2%,fiind totuşi mai mică faţă de estimă rile pentru primele trei lunidin 2010, când indicatorul era de -11%.

Cele mai multe angajări se vor face anulviitor în domeniul retailului şi distribuţiei, unde previziuneanetă de angajare este de 14%, aceasta fiind cel mai dinamic sectorîn ceea ce priveşte planurile de recrutare. La începutul acestuian, indicatorul în acest sector era de - 3%, ceea ce înseamnă căretailerii au făcut mai multe concedieri decât angajări în primeletrei luni din 2010.

Unul din cei mai agresivi angajatori dinaceastă zonă de anul viitor va fi compania Mercadia, controlată demiliardarul Dinu Patriciu, care deţine magazinele Mic.ro. Înprezent, compania are 1.100 de angajaţi, iar planurile de extinderea reţelei vizează crearea a altor 14.000 de locuri demuncă.

Pe locul doi în topul angajatorilor care vorface mai multe angajări decât concedieri se numără companiile dinzona financiar-bancară, asigurări şi servicii imobiliare, cu opreviziune netă de angajare de 6%, în creştere cu 3 procente faţăde intenţiile raportate la începutul acestui an. "Există multebănci care şi-au exprimat intenţia de a extinde reţeaua şi care vorface angajări, însă nu se poate spune cu exactitate perioada încare se concretizează noile recrutări", spune directorul de resurseumane al unei bănci din top 10.

Concluzia studiului poate fi pusă sub semnulîntrebării, cel puţin în sectorul bancar, întrucât în unele bănciabia acum începe restructurarea.

În ultimul an, băncile au renunţat la 5.300 deangajaţi, iar concedierile din acest sector nu s-au finalizat încă.Băncile care încă mai fac angajări încheie contracte pe perioadădeterminată cu noii angajaţi, iar de multe ori salariaţii carepleacă în concediu de creştere a copilului nu mai suntînlocuiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO