Mediafax.biz Exclusiv

Konieczny, FP: Nuclearelectrica nu câştigă cât ar trebui pentru că vinde 70% din ceea ce produce pe piaţa reglementată

Autor: Roxana Petrescu

31.03.2011, 13:56 55

Potrivitdatelor de la Ministerul Finanţelor, maximul de profitabilitateatins de Nuclearelectrica în perioada 2000-2009 a fost de 10%,performanţă înregistrată numai în doi ani, în 2006, respectiv în2007.

"LaNuclearelectrica marja ar trebui să fie de 20-30%, dar compania artrebui să vândă mai mult pe piaţa liberă. Din aceste motive,Hidroelectrica şi Nuclearelectrica sunt subevaluate, sunt la 50%faţă companii similare din alte ţări", explicăKonieczny.

FondulProprietatea este acţionar minoritar la ambele companii energeticecontrolate de stat.

Potrivitmanagerului fondului, în lipsa unui management privat companiile destat nu vor avea şanse de supravieţuire.

"Oameniidin conducere nu sunt motivaţi, dar specialişti există. Nu suntmotivaţi prin salarii şi nici prin libertatea decizională. Oricedecizie vine de la Ministerul Economiei, iar acest lucru nu estebun. Am întâlnit exemple în care oamenii puteau să-şi creascăproducţia şi veniturile, dar nu au făcut-o pentru că astfelcosturile lor nu se mai încadrau în bugetul stabilit", explicămanagerul FP.

În ceeace priveşte implicarea în proiectul reactoarelor 3 şi 4 de laCernavodă, Konieczny crede că Nuclearelectrica ar trebui să deţinăintegral compania EnergoNuclear, compania de proiect pentrureactoare.

"Nuclearelectrica ar trebui să deţină în proporţie de 100%EnergoNuclear. După acest pas, Nuclearelectrica ar trebui listată,ar trebui să vândă noi acţiuni.Din acestproces ar putea fi strânse sume între 800 de milioane de euro şi unmiliard de euro. Noi suntem interesaţi de proiectul reactoarelor 3şi 4 şi astfel am putea investi prin achiziţia de acţiuni. Maideparte şi pentru Enel şi pentru Arcelor ar fi mult mai uşor săparticipe la acest proiect cumpărând acţiunile emise deNuclearelectrica. În plus, ar deveni deodată acţionari la ocompanie cu două reactoare nucleare care intentionează să maiconstruiască încă două. Statul ar putea să atragă finanţări de labănci şi ar putea să facă acest proiect de unul singur", a maiprecizat Konieczny.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO