Mediafax.biz Exclusiv

Reprezentantul României la BM: Pieţele financiare apreciază dacă o ţară are alternative de finanţare, lucru care se reflectă în preţul de cumpărare al obligaţiunilor

Autor: Claudia Medrega

18.04.2012, 13:52 59

"Pieţele financiare apreciază foarte mult dacă o ţară are alternative de finanţare şi acest lucru se reflectă implicit în preţul de cumpărare al obligaţiunilor. În plus, ţinând cont că la anul acordurile cu FMI şi CE se finalizează, România demonstrează prin programul de reforme structurale care va fi agreat cu Banca Mondială că se angajează să continue reformele începute deja de câţiva ani", a explicat Nanu.

Autorităţile române vor negocia până la finele lunii aprilie cu Banca Mondială pentru o linie de credit de 1 miliard de euro.

Prin acest instrument,România vrea o nouă ancoră care să permită Ministerului Finanţelor să acopere necesităţile de finanţare, în situaţia în care tensiunile de pe pieţele financiare se vor accentua.

România îşi creează practic o alternativă de finanţare, fără să aibă ca scop în sine tragerea banilor.

Opţiunea de împrumut poate fi exercitată oricând pe perioada de timp pentru care este disponibilă şi care coincide cu perioada programului de reforme agreat, a explicat Nanu.

La momentul intrării în acordul cu Banca Mondială, România va trebui să plătească un comision de 0,25% (front-end fee), pe care Banca Mondială îl percepe la orice împrumut.

La acesta se adaugă un cost de 0,5% (stand-by fee) aplicat la suma netrasă din împrumut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO