Opinii

2011 - Anul cu cel mai nociv mix de evenimente pe timp de pace

2011 - Anul cu cel mai nociv mix de evenimente pe timp de pace

Autor: Alexandru Matei

22.12.2011, 00:05 361

"Lumea se confruntă cu cel mai nociv amestec de evenimente pe timp de pace", declara pentru Ziarul Financiar profesorul de economie Daniel Dăianu în luna martie, la scurt timp după cutremurul şi tsunamiul ce a devastat coasta Japoniei. Şi de atunci s-au mai întâmplat multe.

Consider că aceasta este fraza care descrie cel mai bine anul 2011, ce a fost presărat cu evenimente dramatice încă de la început, evenimente ale căror urmări se vor vedea cel mai bine peste ani buni. "Primăvara arabă", care a dus la îndepărtarea a trei dictatori care îşi conduceau ţara cu o mână de fier de zeci de ani: Zine Ben Ali în Tunisia, Hosni Mubarak în Egipt şi Muammar Gadhafi în Libia, a început în ianuarie şi încă mai continuă în Siria, unde preşedintele ţine cu dinţii de putere.

Cutremurul, tsunamiul şi criza de la centrala nucleară de la Fukushima au ţinut cu sufletul la gură o lume întreagă în luna martie şi au arătat cât de fragilă este omenirea în faţa naturii dezlănţuite.

2011 marchează încheierea unui capitol extrem de important în politica externă a Statelor Unite, şi anume războiul din Irak, şi a adus cea mai importantă victorie a luptei împotriva terorismului: uciderea inamicului numărul unu al SUA, Osama bin Laden. Finalul de an stă sub semnul nuclear. Iranul, care conform ONU lucrează la arma nucleară, ameninţă cu represalii dacă îi sunt atacate instalaţiile nucleare, iar decesul dictatorului nord-corean Kim Jong-il a pus pe jar întreaga lume, în condiţiile în care "butonul roşu" intră pe mâna unui tânăr de 27-28 de ani. Am lăsat la final evenimentele economice, capitol la care s-au "remarcat" SUA şi Europa. În 2011 SUA şi-au pierdut ratingul AAA, un eveniment mai degrabă simbolic care a fost interpretat de unii analişti drept începutul decăderii imperiului economic american. Europa a asistat la agravarea crizei datoriilor şi, mult mai important, la primul default al unei ţări care foloseşte moneda euro: creditorii privaţi ai Greciei au acceptat "voluntar" să reducă cu 50% valoarea datoriilor Atenei. Voluntar a se citi "nu aveau de ales".

Dacă nu era de ajuns că marile puteri economice ale lumii se clatină, şi "speranţele" suferă. În China bula imobiliară începe să se crape, iar analiştii se tem că 2012 va aduce o cădere zgomotoasă a economiei.

Tot anul acesta s-a auzit obsesiv o întrebare ce părea de neimaginat acum câţiva ani: şi dacă moneda euro ar dispărea?

Aşadar, în 2011 am avut o serie întreagă de evenimente rar întâlnite şi mult mai rar întâlnite în acelaşi timp: revolte, dezastre naturale, criză economică, scăderi importante pe burse şi ameninţarea nucleară.

Alexandru Matei este editor ZF / business internaţional

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO