Opinii

Emil Boc: Romania trebuie readusa la angajamentele asumate

29.10.2007, 19:10 16

Marile momente, clipele care vor intra in istorie, sunt rare in viata unui politician. De cele mai multe ori nu te intalnesti cu ele intr-o cariera intinsa pe zeci de ani.
Am avut sansa si privilegiul de a face parte dintr-o echipa care a contribuit decisiv la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Stiu cat s-au straduit colegii mei, ministrii democrati, sa repare ce lasase in urma guvernarea Nastase, sa inlature clauze, stegulete, obiectii ale Uniunii Europene. Adesea au lucrat sub teribila presiune a timpului. Vasile Blaga, Monica Macovei, Anca Boagiu, Sulfina Barbu si-au facut treaba exemplar. Marturie stau aprecierile oficialilor Uniunii Europene formulate in cel mai bun raport de tara de care a avut parte Romania. Aprecieri concretizate in marea reusita a aderarii.
PD i-a sustinut si a trebuit sa-i apere de atacurile venite, nu de putine ori, chiar din randurile partenerilor de guvernare. Am incercat sa trecem peste toate, pentru ca nu aveam voie sa ratam o sansa unica. O sansa pe care, alaturi de milioane de romani, am transformat-o in destin la 1 ianuarie 2007.
Din pacate, exact cand ar fi trebuit sa incepem sa construim pe noua fundatie europeana, partenerii nostri au tradat. Au inselat increderea electoratului Aliantei. Partidul Democrat a fost exclus in mod samavolnic de la guvernare. PNL condus de Calin Popescu-Tariceanu a preferat sa faca intelegeri subterane cu PSD, PRM si PC ca sa ramana la putere, desi are doar 20 de procente sprijin parlamentar. Au executat ordinele PSD si, mai nou, au ajuns sa-l aiba mentor si prim-sustinator pe insusi Ion Iliescu, parintele "democratiei originale", care ne-a impiedicat un deceniu sa evoluam. Au fost partasi la tentativa de demitere a presedintelui Basescu, dar s-au trezit sever pusi la colt de electorat.
Cu o asemenea retea de interese si fara cei mai performanti ministri ai PD, rezultatele proaste n-au intarziat sa apara. Guvernul Tariceanu II a renuntat sa lupte impotriva coruptiei si, mai mult, s-a asezat cu ea la masa. Daca scandalul "Caltabosul" ar fi cutremurat din temelii un executiv nevolnic ar fi fost, poate, amuzant, dar este dramatic, pentru ca a facut de ras Romania. Ministrul justitiei vrea sa indeparteze procurori incomozi si guvernul e foarte grabit sa-i puna la adapost pe ministrii asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie. De fapt, acest guvern nu este interesat sa mai indeplineasca angajamentele asumate inainte de 1 ianuarie 2007. Nu asa ne-am propus sa petrecem primul nostru an in Uniunea Europeana!
Mergem in alegerile pentru Parlamentul European cu obiectivul refacerii credibilitatii in fata partenerilor europeni, credibilitate compromisa de actuala echipa a lui Tariceanu.
Suntem constienti ca atributiile Parlamentului European pot fi sporite semnificativ in urma recentei conventii a Consiliului European privind Tratatul de Reforma a Uniunii Europene. Legile adoptate de Parlamentul European devin legi ale Romaniei, legi pe care guvernul, oricare ar fi el, nu le mai poate ignora, nici modifica prin ordonante de urgenta.
PD porneste in campanie cu sprijinul celui mai puternic grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European, al carui membru este cu drepturi depline. Reprezinta o garantie importanta ca problemele Romaniei expuse de viitorii nostri europarlamentari vor avea sanse sa fie rezolvate.
Noi suntem pregatiti sa abordam temele mari ale dezbaterii europene. Vom pune accentul pe problemele de fond ale unei Romanii care vrea sa recupereze decalajele: descentralizarea si reforma administratiei pentru o mult mai eficienta absorbtie a fondurilor europene, reducerea sustinuta a saraciei si a decalajelor dintre urban si rural, relansarea luptei impotriva coruptiei, modernizarea invatamantului si dezvoltarea infrastructurii.
In esenta, vom propune solutii pentru modernizarea Romaniei si reformarea statului care nu pot fi facute fara reformarea clasei politice. Prin urmare, referendumul pentru votul uninominal nu poate fi separat de campania pentru euroalegeri, desi asa doreste guvernul Tariceanu. Nu se poate imagina un viitor de succes al Romaniei in concertul european fara politicieni responsabilizati prin votul uninominal.

Emil Boc este presedintele PD

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO