Opinii

Va fi Lucian Croitoru un al doilea Mugur Isarescu pentru Guvern?

15.10.2009, 23:08 57

Lucian Croitoru a fost o lunga perioada de timp consilier alguvernatorului BNR Mugur Isarescu si nu este intamplator ca aacceptat sa preia pozitia prim-ministru intr-o perioada de crizapolitica, la fel ca si cel pe care l-a consiliat, acum 10 ani.Croitoru face parte din "rezerva de cadre" a Bancii Nationale, undemai intra Eugen Radulescu, Ion Dragulin sau Constantin Chirca, careconduc diferite directii din Banca Nationala si au preluat de-alungul timpului si alte functii in afara BNR, in banci de stat saulegate de institutiile financiare internationale.

In 2000, guvernatorul Mugur Isarescu a venit la guvernare dupace reformele brutale in economie fusesera facute si nu a facutdecat sa administreze prima crestere economica sanatoasa.

Principala sa initiativa a fost atunci de ordin fiscal:reducerea impozitului pe profit de la 32% la 25% si anulareaimpozitului pe profit pentru exportatori.

Aceste doua masuri au reusit sa mareasca investitiile autohtonesi sa atraga investitorii straini, dar si sa aduca mai multa valutain tara, de care era atunci mare nevoie.

Acum insa, Lucian Croitoru nu are la dispozitie decat doua luni,dupa toate probabilitatile, iar criza economica este la apogeu.

Ce inseamna pentru economie numirea sa? Dupa toate declaratiileanterioare, Lucian Croitoru are ca solutie de iesire din crizamajorarea taxelor, si nu diminuarea lor, ca Mugur Isarescu.

Croitoru propunea in decembrie anul trecut "un scenariu in carecheltuielile publice sa fie redimensionate si prioritizate, prinmajorarea sumelor destinate cheltuielilor de capital, concomitentcu o crestere a ponderii veniturilor in PIB, prin masuri combinate,in ceea ce priveste taxarea directa si cea indirecta", conform uneistiri din Ziarul Financiar.

Lucian Croitoru nu poate sa panseze economia, asa cum a facutpredecesorul sau tehnocrat Mugur Isarescu in 2000, ci va trebui sapanseze bugetul. Iar bugetul nu va putea fi pansat decat prinmajorari de taxe - fie TVA, fie cota unica.

Lucian Croitoru nu va putea fi un al doilea Isarescu pentrurelansarea economiei. Poate ca ceea ce intentioneaza sa faca - dacava face, pentru ca trebuie sa treaca de Parlament - va avea unefect bun, dar rezultatele se vor vedea abia in cativa ani. Toatadiscutia asupra lui Lucian Croitoru poate fi insa fara obiect dacaechipa sa nu trece de Parlament. In acest context, este rau capartidele si presedintele nu s-au inteles pentru acelasi premier.Partea buna este ca exista interes pentru aceasta pozitie deprim-ministru sau de ministru.

Ziarul Financiar a publicat ieri pe prima pagina posibile numede specialisti pentru fotolii ministeriale in viziunea mediului debusiness si reactiile au fost entuziaste din partea unora dintrecei nominalizati. Multi s-au simtit apreciati.

Asta chiar daca salariul de ministru este a cincea sau a saseparte fata de cat castiga un membru al conducerii BNR sau din topmanagementul firmelor private.

Este un semn bun ca exista oameni dispusi sa intre la guvernaresi care considera o onoare posibila apartenenta intr-o echipa deministri, fie aceasta pe doua saptamani, pe doua luni sau pe doiani.

Este un semn care arata ca Romania nu este epuizata dupa rotireala guvernare a partidelor politice in toate combinatiile posibile.Johannis sau Croitoru? Nu mai conteaza cine dintre acestia va fi.Partidele nici nu-si dau seama cat de mult teren au pierdut prinaceste doua nominalizari si ca au acceptat faptul ca suntneputincioase. Acum e momentul sa vina si altii la putere, nuaceiasi oameni care se perinda de 20 de ani, aparuti aproape totidin mantaua lui Ion Iliescu.

Sorin Paslaru este redactorul-sef alZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO