Politică

Contestarea furibunda a Consiliului Secuilor, apa la moara pentru PRM

31.10.2003, 00:00 13

La nici o sapatmana de la constituirea Consiliului National al Secuilor CNS), gestul radicalilor maghiari de a infiinta o structura proprie de autodeterminare a luat, in ochii partidelor romanesti, proportiile unei catastrofe.
Initiativa nu are sprijinul UDMR, nu are sprijinul Ungariei si, se pare, nici a majoritatii maghiarilor - dupa cum a declarat ieri presedintele Uniunii Marko Bela. Dar pentru partidele romanesti si chiar pentru autoritati, initiativa pare a echivala cu sfarsitul statului national roman.
Ministrul delegat pentru Administratie Gabriel Oprea a ameninta ieri ca initiatorii CNS vor fi adusi in fata justitiei daca au incalcat legea, pentru ca secuii  "trebuie sa inteleaga o data pentru totdeauna ca Romania este stat unitar, national si indivizibil". Partidele politice romanesti au reactionat disproportionat. Primul a sarit PRM care a depus o plangere penala impotriva initiatorilor. Ca sa nu piarda ocazia de a-si manifesta patriotismul, PD si PNL au cerut Curtii Constitutionale sa verifice daca infiintarea CNS nu incalca Constitutia. Dupa ce s-a pastrat, intr-un fel de neutralitate, afirmand ca problema autonomiei nu intra in discutie drept urmare nu merita nici comentata, PSD a izbucnit miericuri violent, condamnand constituirea "asa-zisului" CNS, si pretentiile sale de autonomie care "reprezinta o grava incalcare a Constitutiei."



Ce vrea CNS
Duminica trecuta, la Sfantul Ghiorghe a fost constituit Consiliul National al Secuilor (sef Caspo Jozsef) care a adoptat o hotarare de "autoadministrare" a scaunelor secuiesti (forme de organizare administrativa a secuilor, inca din secolul X, perioada probabila in care ei au fost "colonizati" de maghiari in Transilvania) si de autoadministrare a Tinutului Secuiesc (denumire istorica ce cuprinde Harghita, Covasna si o parte din Mures). Potrivit unei hotarari statutul de autonomie va face obiectul unui proiect de lege care va fi inaintat Parlamentului Roman spre aprobare.
Oricat de controversat ar fi dezideratul CNS, atitudinea elitei politice romanesti este, in acest moment, cel putin discutabila. Chiar daca CNS nu are sprijinul UDMR, iar maghiarii par sa o ignore, dovada numarul mic de etnici maghiari care au participat la alegerea scaunelor secuiesti, reactia furibunda a partidelor romanesti ar putea obtine un efect contrar celui dorit. Spiritul de solidaritate de necontestat al maghiarilor s-ar putea manifesta si aici, intr-o directie nedorita de nimeni si abia atunci CNS ar putea deveni o problema. Mai mult, bazandu-si atacurile la adresa CNS pe faptul ca si UDMR condamna aceasta structura, PSD nu a ajutat Uniunea, ci din potriva a pus-o intr-o pozitie cat se poate de neplacuta in fata propriilor sustinatori. Pentru ca nu trebuie uitat ca in anii '90 unul dintre principalele puncte ale statutului UDMR era autonomia, iar acest punct nu a fost scos din program nici astazi. Deocamdata, CNS este constituita ca o asociatia, Constitutia nu interzice acest lucru si nimeni nu a probat ca legea fundamentala sau o alta lege a fost inclacata. Cat despre dorinta CNS de autonomie, dreptul la opinie nu poate fi interzis in Romania, iar atata vreme cat fondatorii spun ca vor urma o cale legala de realizare a autonomiei (un proiect de lege inaintat Parlamentului), politicienii ar trebui sa se abtina de la a prooroci sfarsitul statului national roman.Ieri, Marko Bela a facut o observatie de bun simt: acordand CNS o importanta mai mare decat trebuie, PSD si celelalte partide "dau apa la moara" PRM si ultranationalistilor. "Nimeni nu a incalcat legea. Nu este ilegal sau anticonstitutional sa se adune cativa oameni si sa discute despre principiul autonomiei. Nu ne place ce fac colegii nostri, dar nu ne place din punct de vedere politic", a pus lucrurile la punct Marko Bela.



Cine sunt secuii
De-a lungul istoriei, secuii, dupa unii inruditi cu maghiarii finici, au fost considerati totusi un popor distinct de maghiari (componenta conducatoare a triburilor asiatice care s-au stabilit in Campia Panoniei). Istoricii nu s-au pus pe deplin de acord daca secuii sunt urmasi ai avarilor sau a hunilor.
Gestele unguresti (Anonymus, Simon de Keza) acrediteaza ideea ca "zaculos" (secuii) ar fi ramasite a hunilor care at fi continuat sa vietuiasca in nord -vestul Ungariei actuale si nord - vestul Romaniei actuale, dupa destramarea imperiului lui Atilla. Surse germane din secolul IX - XIII (Anales Fuldense, Poeta Saxo) afirma ca secuii sunt avari inruditi lingvistic cu hunii si cumanii, dar total diferiti de maghiarii finici. Avarii si-au inceput migratia spre Europa in secolul V. Statul avar, care a obligat Imperiul Roman de rasarit sa-i plateasca tribut si ameninta sa cucereasca statul franc  a fost distrus de Carol cel Mare, intre 791 - 796. Potrivit surselor citate, avarii s-au retras dincolo de Tisa si s-au pus sub protectia ungurilor (896) condusi de Arpad. Pentru sursele istorice care sustin ca secuii sunt de neam avar ei ar fi fost aliati ai maghiarilor in toate luptele dat fiind calitatile lor militare si ar fi primit diferite privilegii pentru acest lucru. Au fost folositi ca "avangarda" pentru a coloniza diferite zone inainte de a fi cucerite de maghiari. Izvoarele scrise (dar si arheologia si toponimia) ii plaseaza in secolul X in Bihor pe Aries, in mijlocul voievodatului romanesc Moldovenesti, in secolul XII intre Turda si Aiud si in Carpatii Orientali. Organizati pe "scaune" (szekek - sedes) - denumire ce vine de la faptul ca, probabil, seful state pa un scaun atunci cand judeca un litigiu.
Au fost catolicizati de unguri, iar obiceiurile proprii ca si limba au inceput sa dispara, treptat, intre secolele XVII - XIX. Desi recunosc drept partie mama Ungaria, faptul ca maghiarii din Transilvania isi spun inca secui denota o constiinta inca vie a originii lor, intr-un fel diferita de cea maghiara. Locuiesc astazi in centrul si estul judetului Mures, in Harghita (Odorhei, Ciuc, Gheorgieni) si Covasna (Sfantu Gheorghe, Covasna, Targu Secuiesc).  iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO