Politică

Iliescu si Nastase, prinsi fara voie in conflictul SRI - Comisia SRI

15.09.2003, 00:00 20



Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase au incercat sa tempereze conflictul fara precedent izbucnit recent intre SRI si Comisia parlamentara investita sa controleze activitatea acestui Serviciu. Declaratiile pacifiste ale celor doi lideri politici par sa dovedeasca faptul ca acest conflict nu are miza politica, de natura unei polemici intre oamenii premierului si cei ai presedintelui. Disputa pare a fi provocata de incapacitatea SRI de a renunta la ofiterii suspectati in perioada comunista, care din cauza trecutului lor profesional nu au obtinut certificate ORNISS, practic permisul pentru acces la informatiile clasificate de tip NATO.



In conflictul, izbucnit ca din senit, personaje principale sunt directorul SRI Radu Timofte, cunoscut drept un apropiat al sefului statului, si deputatul Ion Stan, presedintele Comisiei SRI, care face parte din noua garda de parlamentari, fidela premierului Adrian Nastase. Inclusiv din acest motiv, semnalul presedintelui Iliescu si al premierului Nastase au fost determinante in aplanarea sau acutizarea conflictului.





Iliescu, spiritul concilierii



Seful statului, care este si presedintele Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), a spus ca acest organism nu-l va audia pe presedintele Comisiei parlamentare a SRI, deputatul Ion Stan - asa cum ceruse directorul SRI Radu Timofte - intrucat in atributiile CSAT nu intra audierea unor structuri ale Parlamentului. Insa, personal, presedintele a spus ca va incerca sa ajute la concilierea relatiilor intre conducerea SRI si comisia parlamentara de control, deoarece "lucrurile capata evolutii nedorite si nenecesare".



Seful statului pare sa nu fi fost influentat de directorul SRI Radu Timofte, care, imediat dupa disputa cu Comisia parlamentara, l-a asteptat pe aeroportul Otopeni pe seful statului, care se intorcea dintr-o vizita oficiala, pentru a-i povesti tarasenia.



Dupa ce in primele zile a evitat sa se pronunte, sambata, Iliescu a declarat ca misiunea Comisiei parlamentare a SRI este sa exercite controlul asupra Serviciului, inclusiv sa exprime critici. Insa, potrivit presedintelui, lucrurile trebuie rezolvate intr-un cadru normal, civilizat, "nu cu agitatie.



"Sunt oameni interesati, care vor sa agite spiritele. N-avem nevoie de asa ceva", a spus Iliescu. Anterior insa, presedintele a spus ca s-ar putea intalni in cursul acestei saptamani cu parlamentarii Comisiei SRI, pentru ca in calitatea sa de sef al statului este dator sa promoveze dialogul.





Nastase propune o discutie barbateasca



Premierul Adrian Nastase s-a pronuntat asupra conflictului SRI-Comisia parlamentara, abia dupa ce a facut-o presedintele Iliescu. Sambata, prim-ministrul a facut apel ca aceasta disputa sa fie incheiata "cat mai curand". "Mi se pare contraproductiv si eu sper ca el (n.r. scandalul SRI) sa fie rezolvat cat mai curand. S-au facut speculatii ca este vorba de jocuri de culise. Sunt convins ca nu ne putem permite asa ceva si, in ceea ce ma priveste, consider ca serviciile de informatii trebuie sa fie puternice si in acelasi timp sa actioneze corent. In acelasi timp, nu as vrea sa existe cumva impresia ca se pregatesc diverse pozitionari inainte de alegerile locale sau de alegerile generale care sa implice serviciile de informatii", a spus premierul.



Facand referire la responsabilitatile pe care Romania le are fata de "partenerii NATO", Nastase a propus ca problemele care au generat acest conflict sa fie discutate "barbateste" la nivelul Comisiei SRI si in interiorul SRI.



In ceea ce priveste declaratia sa privind "jocul unora la doua capete", - despre care presa a spus ca ar fi fost facuta la intalnirea de la Snagov cu parlamentarii PSD - prim-ministru a explicat ca aceasta este o declaratie mai veche a sa adusa acum "pentru a justifica nu stiu ce teorii de conspiratie".





Miza conflictului, fostii securisti



Conflictul fara precedent dintre SRI si Comisia parlamentara insarcinata sa-i controleze activitatea a izbucnit, surprinzator, dupa audierea lui Radu Timofte de catre parlamentari. Spun fara precedent, intrucat pana acum situatia din SRI, serviciu condus printr-o numire politica de un om al partidului de guvernamant, nu a mai constituit obiectul nici unor critici atat de directe ale unui parlamentar, ministru sau lider al PSD.



Audierea lui Timofte ar fi trebui sa aduca clarificari asupra demisiei prim-adjunctului SRI Vasile Iancu. Dar, dupa acea sedinta, numele lui Iancu nu a mai fost pomenit. In schimb, presedintele Comisiei a criticat - ce-i drept indirect - faptul ca SRI nu a furnizat Comisiei parlamentare date despre fostii ofiteri de securitate, care sunt in continuare in conducerea Serviciului. Problema fostilor securisti nu este o noutate. Sa nu uitam ca publicarea numelui fostilor ofiteri de securitate a stat la baza conflictului prelungit dintre SRI si Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitati (CNSAS), dupa ce Serviciul a refuzat constant sa puna la dispozitia Colegiului dosarele fostilor securisti.





N-au certificat, stau pe la usi



Acum insa, discutia s-a amplificat intrucat aici nu este numai o problema de reabilitare morala. Sintetic spus, fostii ofiteri de securitate nu pot obtine din cauza trecutului lor profesional certificate ORNISS, care le-ar permite sa aiba acces la informatii clasificate de tip NATO. Dupa cum a exemplificat un parlamentar al Comisiei SRI, in lipsa acestor certificate, ofiterii trimisi de SRI la reuniuni internationale cu reprezentantii serviciilor similare "stau pe la usi", neavand acces la discutii.



La inceputul lunii, Jane's Intellgence Digest publica o analiza a reformei serviciilor de informatii din tarile candidate la NATO. Numai Cehia si cele trei state baltice au intreprins masuri pentru excluderea fostilor oficiali si agenti suspectati de activitati in perioada comunista. Romania, tara invitata la NATO dar care asteapta ratificarea Parlamentelor statelor membre ale Aliantei, se afla pe lista tarilor care nu a intreprins acest tip de masuri. Care este numarul exact al ofiterilor care nu au acces la informatiile clasificate de tip NATO, nu a fost facut public. In urma cu trei luni, directorul SRI Radu Timofte spunea ca unui numar de 74 de ofiteri ai SRI li s-a refuzat acordarea certificatelor ORNISS. De atunci nu a mai facut nici o referire. De astfel de certificate vor avea nevoie si parlamentarii Comisiilor de control a activitatii SRI si SIE pentru a avea acces la informatii clasificate. Majoritatea parlamentarilor din cele doua comisii au facut demersuri pentru a obtine aceste certificate. Nici unul nu a spus, deocamdata, data l-a si primit. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO