Politică

PNL si BNR contesta "Raportul BIR"

14.02.2003, 00:00 19

Liberalii au cerut, ieri, suspendarea de la sedintele Camerei Deputatilor pentru 30 de sedinte, a presedintelui Comisiei de abuzuri, Radu Ciuceanu (PRM), pe care il acuza ca a folosit insemnele Parlamentului pentru a prezenta rapoarte false despre implicarea unor oficiali ai BNR in falimentul Bancii Internationale a Religiilor (BIR). Acesta este cea mai drastica sanctiune pe care o poate primi un deputat.
"Este un caz grav, intrucat asa-zisele documente ale comisiei parlamentare au fost inaintate ca probe Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, in procese intentate statului roman de catre fostii actionari BIR",  a spus deputatul PNL, Dan Coriolan Simedru, vicepresedinte al Comisiei de abuzuri. Un alt fapt "grav" semnalat de liberali este ca in raportul deputatului Ciuceanu apare si un document intern al Presedintiei, prin care consilierul Paul Sarbu il informa pe seful statului in legatura cu situatia de la BIR.
Luarea de pozitie a PNL vine dupa ce, cu o zi inainte, Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a protestat, intr-o scrisoare adresata conducerii Camerei Deputatilor, fata de rapoartele Comisiei pentru abuzuri care aduc "grave acuzatii" bancii centrale in ceea ce priveste falimentul BIR. Aceasta acuzatie este absurda, intrucat decizia de intrare in faliment a BIR a fost luata dupa epuizarea tuturor sanselor de imbunatatire a situatiei financiare a bancii, inclusiv un ragaz pentru a face patru incercari de majorare a capitalului, sustine BNR.
Deputatul PRM Radu Ciuceanu a editat, anul trecut, impreuna cu deputatul PRM Gheorghe Ariton, sub egida Parlamentului, un raport privind falimentul BIR. La sfarsitul anului, Ciuceanu a dat publicitatii editia "revazuta si adaugita a raportului", lucrarea "Razboi total impotriva coruptiei in Romania", tot sub egida Parlamentului. Ceilalti membri ai Comisiei, deputati PSD, PNL si UDMR s-au delimitat de acest raport, aratand ca nu a fost facuta nici o investigatie la nivelul Comsiei.
Potrivit lui Simedru, Comisia parlamentara s-a bazat doar pe o sesizare, care s-a dovedit ca venind din partea unei persoane ce si-a declarat o identitate falsa. In consecinta, Ciuceanu este acuzat de liberali ca reprezinta interesele unor grupuri mafiote, folosindu-se de sigla Parlamentului.
@ Aceasta este a doua controversa generata de raportul coordonat de presedintele Comisiei de abuzuri. Anul trecut, pe 2 iulie, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru atragea atentia ca presedintele Comisiei de abuzuri a prezentat "un raport fraudulos" privind falimentul BIR, care desi este editat sub sigla Parlamentului reprezinta doar punctul de vedere personal al lui Radu Ciuceanu.
Cu doar cateva zile inainte de declaratiile lui Simedru, la sfarsitul lunii iunie, BNR a solicitat Procurorului General al Romaniei Tanase Joita, sa retraga recursul in anulare declarat impotriva sentintei civile prin care s-a pronuntat falimentul BIR. BNR considera, la acel moment, ca un rol major in "denaturarea realitatilor legate de falimentul BIR" si l-a asumat presedintele Comisiei de abuzuri Radu Ciuceanu, care a prezentat concluziile unei anchete subiective, bazate pe "investigatii sumare".
Tanase Joita a promovat recurs in anulare in favoarea BIR in prima parte a lunii iunie, anul trecut, insa, Curtea Suprema de Justitie a respins recursul procurorului general.
In urma acestei controverse, desi liberalii au cerut sanctionarea lui Ciuceanu, presedintele Camerei Deputatilor Valer Dorneanu a scuzat atitudinea deputatului PRM prin faptul ca "este vorba de varsta si scapari".
@ De aceasta data, situatia deputatului Radu Ciuceanu va fi discutata la nivelul conducerii Camerei Deputatilor. Vicepresedintele Comisiei juridice de disciplina si imunitati, deputatul Emil Boc a explicat Ziarului Financiar ca Radu Ciuceanu ar putea fi sanctionat prin suspendarea din calitatea de presedinte al Comisiei de abuzuri. Daca conducerea Camerei va propune si alta sanctiune,  cea mai drastica este, potrivit, regulamentului Camerei, suspendarea de la maximum 30 de sedinte ale Legislativului. Aceasta situatie este o premiera pentru Camera Deputatilor. Singurul caz in care un parlamentar a fost sanctionat, prin suspendarea de la 15 sedinte, a fost cel al senatorului Corneliu Vadim Tudor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO