Politică

PNLsi PD si-au revizuit listele parlamentare dupa obiectiile societatii civi

20.10.2004, 00:00 15

Conducerea PD a finalizat ieri listele de candidati pentru alegerile parlamentare, singurele modificari erau asteptate sa fie facute aseara in judetele Arges si Botosani.
Presedintele executiv al PD, Emil Boc a declarat ca in alcatuirea listelor s-a tinut cont de criteriile stabilite unilateral de acest partid, impuse candidatilor, precum si de exigentele impuse de societatea civila.
Asemenea liberalilor, democratii au retusat listele de candidati dupa ce reprezentanti ai societatii civile au trimit tuturor partidelor care si-au facut cunoscuti candidatii obiectiile pe care le au cu privire la anumite persoane. Listele comune vor fi cunoscute in urmatoarele zile.
In cazul PD, noua candidati au fost considerati incompatibili cu statutul de parlamentar. Sapte dintre ei au fost eliminati de pe liste. Este vorba despre Adrian Gurzun, deputat de Cluj, a preluat mandatul ramas vacant dupa alegerea lui Emil Boc primar al Clujului. Boc a explicat ieri ca lui Gurzun i-a fost imputat faptul ca firma lui a avut datorii de cateva sute de milioane catre stat. Retrasi de pe liste au fost si Cladovan Teodor, de la Bihor, Draganuta Constantin - Bacau, Seraficeanu Gheorghe - Brasov, Nicola Traila - Timis, Puchianu Dumitru - Brasov, si ei suspectati ca ar avea afaceri ce ridica semne de intrebare. A fost eliminat, totodata, Octavian Bot - Bihor, caruia i s-a reprosat traseismul politic.
In schimb, conducerea PD a considerat neintemeiate obiectiile referitoare la Nicolae Neagu si Adrian Mogos. Primul, a adus documente prin care a aratat ca nu existat un conflict de interese si firma lui nu a facut afaceri cu primaria cat timp a fost consilier. Celui de-al doilea i s-au retras acuzatiile de traseism politic. Prin urmare, Neagu si Mogos au ramas pe listele parlamentare.
O problema mai veche a PD este cea cu privire la candidatii din Arges. Este vorba de deputatul Ion Carstoriu care, desi i s-a cerut sa nu mai candideze intrucat nu are notorietate publica, continua sa fie cap de lista la Camera Deputatilor, in Arges. Ieri, presedintele executiv al PD, Emil Boc, a spus ca nu s-a luat in calcul aplicarea vreunei sanctiuni in privinta lui Carstoiu dar ca el trebuie sa inteleaga sa se retraga de pe liste.
Carstoiu, deputat in ultimele trei legislaturi, a refuzat sa renunte la candidatura spunand ca el are sprijinul organizatiei Arges.
 O data cu impunerea criteriilor cerute de societatea civila, PD si-a stabilit propriile exigente in alegerea candidatilor: sa nu fi colaborat cu securitatea, sa fi dat dovada de stabilitate politica, in cazul in care candidatii sunt si oameni de afaceri, firmele lor sa nu aiba datorii catre stat, sa-si poata justifica averea. Au fost astfel "impinsi" spre marginea listelor oameni precum Victor Babiuc, Radu Vasile. In plus, pentru parlamentarii cu state vechi, a fost impus criteriul notorietatii. Astfel, parlamentarilor fideli partidului dar al caror nume nu este cunoscut publicului, li s-a cerut sa faca un pas inapoi.
Exigentele stabilite de PD, un partid care in cei patru ani de opozitie s-a confruntat cu pericolul destructurarii in teritoriu, nu sunt lipsite de riscuri. PD s-a lipsit de experienta unor oameni in Parlament si si-a inlaturat, in acelasi timp, parlamentari care au trecut proba fidelitatii politice in timpul celor patru ani de opozitie. Primele reactii au aratat o anumita nervozitate in filialele PD, unele dintre ele chiar au respins initial propunerile de la centru. Au fost inregistrate si doua demisii - Pantelimon Mnta si Romeo Hanganu - dar lucrurile se pare ca s-au stabilizat.
Asemenea democratilor, liberalii au facut unele modificari pe liste si au cerut clarificari candidatilor vizati de reprezentantii societatii civile. Recent, PNL a exclus de pe liste doi candidati necunoscuti public. Este vorba despre Radu Ispas, acuzat ca firma sa a facut afaceri ce au intrat in atentia Garzii Financiare si Politiei, si Stefan Caramitru, in privinta caruia exista unele semne de intrebare asupra corectitudinii afacerilor pe care le deruleaza, spun surse din partidul liberal.
Asociatia pentru un Parlament curat a avut obiectii asupra a 12 candidati PNL intre care si senatorul Paul Pacuraru. Senatorul PNL a adus insa dovedi conducerii liberale ca nu a fost nicioadata cercetat pentru afaceri cu Combinatul Sidex, afirma surse din partid. Intre cei eliminati de pe liste este si Viorel Catarama. Candidatura lui a fost considerata inoportuna de catre conducerea PNL.
Societatea civila a trimis si PSD obiectii la adresa unora dintre candidatii acestui partid. Liderii partidului de guvernamant nu doresc insa sa vorbeasca despre acest subiect. Spun ca nu cunosc problema. Deputatul Ioan Stan, membru in conducerea executiva a PSD, a afirmat ca singurul indreptatit sa raspunda este ministrul justitiei, Cristian Diaconescu, presedinte al Consiuluilui de Integritate Morala al PSD. Ieri, Cristian Diaconescu nu a putut fi contactat telefonic.
Intr-un interviu publicat recent in presa centrala, Cristian Diaconescu spunea insa ca membrii Consiliului de Integritate Morala vor analiza situatiile candidatilor asupra carora exista obiectii si acolo unde este cazul acestia ar putea fi exclusi de pe liste. Nu era preciza numarul candidatilor asupra carora ar exista semne de intrebare si nici nume ale lor. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO