Politică externă

450 de milioane de europeni, la mana a 65 de milioane de francezi

27.05.2005, 19:30 14

Franta organizeaza, duminica, un referendum asupra Constitutiei europene, si toate sondajele indica faptul ca textul va fi respins.

Multa vreme Europa s-a construit prin vointa tehnocratilor, la adapost de ochii banuitori ai cetatenilor ei, atasati visceral ideii de identitate nationala. Jacques Delores, fostul presedinte al Comisiei Europene rezumase aceasta realitate in urmatoarele cuvinte: "Europa avanseaza mascat". Cetatenii Europei sunt chemati acum sa se pronunte in privinta acestei constructii.

In Franta, constructia europeana a fost vanduta, pana acum, opiniei publice, la pachet, cu doua idei-forta: "Europa inseamna pace gratie reconcilierii franco-germane" si "cu cat mai multa Europa, cu atat mai multa influenta franceza". Nimic despre pierderea unei parti a identitatii nationale care este inevitabila in acest proces.

Francezii se pronunta impotriva Tratatului constitutional din varii motive: textul este prea liberal, permite importul de munca ieftina din Est, lucru care va conduce la pierderi de locuri de munca. Alte argumente sunt de-a dreptul bizare. Ca de pilda cel potrivit caruia, de vreme ce textul nu prevede dreptul la avort, inseamna ca il interzice. Scenarii fanteziste se regasesc in randul celor care spun "da". Intre altele: o victorie a lui "nu" ar fi o victorie a lui George W. Bush!

Cert este ca mai degraba problemele interne ale Frantei au condus la acest rezultat decat textul constitutional. In Olanda, care va organiza si ea un referendum, impotrivirea fata de constitutie are cam aceleasi argumente. In Marea Britanie argumentele pentru respingerea textului sunt altele: constitutia este prea franceza si prea putin liberala!

Trei scenarii se deseneaza. Cel mai pesimist estimeaza ca un "nu" francez va insemna moartea constitutiei. Altii pledeaza pentru continuarea procesului de ratificare in alte tari. In sfarsit, unii sugereaza renegocierea tratatului si schimbarea textelor contestate.

O clarificare. Constitutia europeana are un defect major: lipsa de concizie. La inceputul dezbaterilor, Jack Straw, sugera ca tratatul ar trebui sa incapa intr-un buzunar. In final a ajuns sa aiba 436 de pagini. Constitutia americana are 12 pagini. Pentru cine vrea sa compare. Dar atat s-a putut, la acest moment. Tratatul este fructul unui vast compromis. Un compromis care hraneste cearta dintre partizanii lui "nu" si cei ai lui "da". Liberalism? Partizanii spun ca tratatul nu are nimic salbatic in el si consacra "coeziunea sociala". Partizanii lui "nu" contraataca cu pericolul unei "economii cu o inalta competitivitate", principiu consfintit de constitutie care, in opinia lor, nu este decat unul ultra-liberal, deci trebuie respins.

Daca francezii spun "nu", UE nu se va prabusi. Institutional, Tratatul de la Nisa va ramane in vigoare. Dar, din punct de vedere politic, consecintele sunt nebanuite. Motorul franco-german va claca. Nu este exclus ca Franta sa fie izolata. Si exista premize ca alte tari, mai bine calibrate, sa incerce sa ia locul motorului franco-german.



CE avertizeaza Germania

Comisia Europeana a avertizat, ieri, Germania ca risca sa incalce un "angajament clar" de a integra Romania si Bulgaria in UE, in cazul venirii la putere a opozitiei crestin-democrate la Berlin, informeaza Bloomberg. Peter Hintze, parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate, a declarat, miercuri, ca partidul sau va incerca sa blocheze aderarea programata pentru 2007 a celor doua tari in cazul in care Franta va respinge Constitutia UE. Cancelarul german, Gerhard Schroeder, a anuntat convocarea de alegeri anticipate pentru luna septembrie. Prin semnarea, in aprilie, a Tratatului cu Romania si Bulgaria, Germania si-a asumat "un angajament clar pentru a accepta termenii si conditiile in care cele doua tari pot intra in Uniunea Europeana", a declarat purtatrorul de cuvant al Comisiei, Krisztina Nagy. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO