Politică externă

Blix acuza SUA si Marea Britanie de fals in dosarul armelor Irakului

23.04.2003, 00:00 17

Ieri, inaintea reuniunii membrilor Consiliului de Securitate cu Hans Blix, seful inspectorilor pentru dezarmare, Blix a declarat BBC ca Statele Unite au incercat sa discrediteze echipa de inspectori, in asa fel incat sa castige sprijinul consiliului pentru actiunea militara in Irak. Blix a spus ca Statele Unite si Marea Britanie au folosit inclusiv documente false ca sa demonstreze ca Irakul detine arme interzise. Blix a declarat postului britanic ca nu intelege cum s-a putut ca serviciile secrete ale SUA si Marii Britanii sa nu poata afla ca documentele care demonstrau ca Irakul incerca sa cumpere uraniu din Niger, erau false. In decembrie, Statele Unite au folosit aceasta informatie in pledoaria lor antiIrak, pentru ca, pe 7 martie 2003, Mohammed EiBaradei, seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica sa declare ca erau false. Intrebat daca crede ca serviciile ar fi putut fabrica dovezile, Blix a raspuns: " Nu, nu cred ca au mers chiar atat de departe. Trebuie sa fi primit acest contract fals de undeva. CIA spune ca au primit documentul din Marea Britanie. Cu siguranta, nu sugerez ca serviciile britanice l-ar fi falsificat, dar... poate un intermediar". Membrii Consiliului de Securitate ONU aveau programata, ieri, o intalnire in care trebuia sa se discute ridicarea sanctiunilor asupra Irakului si reluarea programului petrol contra hrana. Rusia a insistat ca, inainte de ridicarea sanctiunilor, inspectorii sa revina in Irak si sa confirme ca nu mai exista arme de distrugere in masa, iar, Rusia si Franta s-ar putea impotrivi ridicarii sanctiunilor, daca considera ca le sunt amenintate interesele economice. Majoritatea membrilor Consiliului, inclusiv Marea Britanie, sunt de parere ca armele gasite pana acum in Irak trebuie verificate, inainte de ridicarea sanctiunilor, in timp ce Statele Unite preseaza Consiliul sa ridice imediat sanctiunile, astfel incat Irakul sa-si foloseasca rezervele de petrol pentru reconstructia tarii.   

Pericol de razboi civil
Generalul in retragere Jay Garner, administratorul civil al Irakului a inceput, luni, turul tarii, iar, ieri, s-a aflat in nordul kurd al Irakului, la Sulaimaniya.
Familii arabe i s-au plans lui Garner ca gruparile kurde incearca sa razbune acum atrocitatile fostului regim, dandu-le afara din case. In sudul Irakului, mii de musulmani siiti s-au strans in orasul sfant Karbala, dupa un pelerinaj religios traditional, interzis pana acum de regimul lui Saddam Hussein. Pelerinii au invadat orasul, blocand tancurile americane, conform Reuters. Unii dintre ei s-au autoflagelat, pe fata, pe maini si pe piepturi, in timpul procesiunilor religioase in memoria unuia dintre primii lideri siiti musulmani, Imam Husein. De altfel, un lider siit kuweitian a avertizat, conform AFP, citat de Mediafax, ca pelerinajul religios spre Karbala ar putea fi folosit de sustinatorii lui Saddam, pentru a organiza atacuri teroriste si a lansa astfel, razboiul civil. Mohammad Baqer Mussawi al-Mohri a declarat ca mai multi lideri siiti irakieni - ayatollahul Ali Sistani si seicii Mohammed Said al Hakim si Ishak Fayyad - au renuntat la sarbatoarea religioasa, din acest motiv.

Dama de pica a iesit din carti
Americanii au anuntat ieri ca l-au capturat pe Muhammad Hamza Zubaydi, fost prim ministru, una din persoanele cheie ale conducerii fostului partid de guvernamant Baas.
Zubaydi este cel care a condus reprimarea sangeroasa a revoltei siitilor din sudul Irakului, in 1991, dupa razboiul din Golful Persic, si in care au fost omorati zeci de mii de oameni. Conform Washington Post, care citeaza un oficial american, Muhammad Hamza Zubaydi va fi judecat pentru crimele din acea perioada. Ca si in cazul ginerelui lui Saddam, capturarea lui Muhammad se datoreaza Congresului National Irakian, care l-a prins si apoi l-a predat Comandamentului Central american din Irak. In pachetul de carti al SUA, Muahammad Zubaydi este...Dama de pica. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO