Politică externă

Deputatii europeni s-au inteles pe Bolkenstein

16.02.2006, 21:02 14

Directiva Bolkenstein referitoare la servicii are mari sanse sa fie adoptata astazi in plenul Parlamentului European, dupa ce deputatii din grupul popular si socialistii par sa fi ajuns la un consens.

Comisia Europeana, care a propus controversata directiva in dorinta de a incuraja dezvoltarea economica si piata locurilor de munca, a anuntat ca ar accepta o formula de compromis la care ar ajunge cele doua principale partide, daca la votul de astazi, din plen, va exista o ampla majoritate, scrie Reuters. Comisia considera proiectul crucial pentru incurajarea competitivitatii pe piata muncii si afirma ca ar putea crea 600.000 de locuri de munca.

Serviciile constituie mai mult de 60 la suta din economia UE, dar companiile care doresc sa actioneze in exteriorul tarii de origine se confrunta cu multe obstacole.

Compromisul urmareste sa-i reconcilieze pe sustinatorii liberalizarii serviciilor si pe cei ai protectiei sociale, permitand statelor membre sa poata interzice activitatea oricarui furnizor de servicii in functie de mai multe criterii, insa doar daca interventia este proportionala si nediscriminatorie. Totodata, in intelegerea asupra directivei se arata ca societatile care furnizeaza servicii in alte state din UE trebuie sa respecte standardele tarii-gazda in materie de munca, sanatate, siguranta si mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO