Politică externă

Dupa semnarea Tratatului, urmeaza 20 de luni de foc

13.04.2005, 19:30 15

Votul din Parlamentul European pentru Tratatul de aderare, care va fi dat astazi, elimina ultimul obstacol in calea semnarii, la 25 aprilie, a documentului. Este un pas intermediar spre aderare. Urmeaza 20 de luni de foc - sunt luni in care se vor produce modificari importante, in plan legislativ si in plan practic. Sunt si incertitudini, pericole, cum ar fi acela al invocarii clauzei de salvgardare care ar putea amana aderarea cu un an. Dar un lucru este sigur. Romania va fi membru al Uniunii Europene, este, deja, un drum fara intoarcere. Este o decizie asumata de Romania, dar si de membrii UE.

Negocierile de aderare au fost incheiate dupa ce administratia a promis ca va rezolva o serie de restante in domeniul justitiei si afacerilor interne si al concurentei. Sunt domeniile care intra sub incidenta clauzei de salvgardare. Dar exista chestiuni de rezolvat care deriva din celelalte capitole de negociere. De pilda, treptat, preturile la utilitati, gaze, energie va trebui aliniate la nivelul celor din UE. Subventiile pentru zonele libere si defavorizate vor fi reduse, treptat, pana vor disparea o data cu aceste zone. Toate subventiile pentru sectorul siderurgic vor fi eliminate, incepand cu 1 ianuarie 2005. Societatile comerciale va trebui sa se retehnologizeze, daca vor sa ramana in picioare, dupa aderare.

Tratatul de aderare contine, in detaliu, in anexe, ceea ce trebuie sa faca Romania in cele 20 de luni care i-au ramas pana la aderare. In luna noiembrie, va exista un asa numit "raport de evaluare amanuntita", este monitorizarea pe care Comisia Europeana o face pentru a vedea daca au fost respectate termenele, angajate la 14 decembrie trecut, pentru cele 11 domenii in care ar putea fi invocata clauza de salvgardare. Pana acum termenele au fost respectate. A fost elaborata strategia pentru siderurgie, a fost adoptata strategia anticoruptie si planul de punere in aplicare a strategiei. Coruptia a fost asimilata criminalitatii, au fost elaborate noi norme privind declaratiile de avere si de interese, imunitatea fostilor ministri a fost eliminata.

Dar trebuie facut mult mai mult. Exista ingrijorare la Comisia Europeana, dar si in Parlamentul European, privind nivelul coruptiei, functionarea sistemului judiciar (se cere ca el sa fie reformat), traficul de persoane, lipsa controlului adecvat la frontiere. UE cere Romaniei punerea in practica a planurilor anticoruptie, nu doar elaborarea de strategii. Pana la finele anului trebuie revizuite procedurile penale, astfel incat cazurile de coruptie sa fie rezolvate rapid si transparent. Tot pana la acest termen trebuie redus considerabil numarul de organisme cu atributii de prevenire si investigare a coruptiei, pentru a evita suprapunerea responsabilitatilor. Toate aceste lucruri trebuie demonstrate, de pilda PNA va trebui sa prezinte Comisiei, anual, incepand din noiembrie 2005, un raport al activitatii sale in privinta combaterii coruptiei la nivel inalt. Uniunea cere ca acest raport sa fie "convingator".

In privinta controlului frontierelor, UE cere explicit alocarea mai multor fonduri - lucrurile sunt tratate atat de in detaliu incat Uniunea stie exact cati ofiteri de frontiera trebuie recrutati: 4.438.

O importanta considerabila este acordata concurentei unde Romania trebuie sa demonstreze ca nu mai acorda subventii sectorului siderurgic, ca respecta, integral, regulile privind ajutoarele de stat. Toate aceste lucruri la care Romania s-a angajat necesita modificari legislative si deja, in planul anticoruptiei au fost fixate termene.

Procedurile privind reesalonarile si scutirile la plata datoriilor catre bugetul de stat trebuie revizuite pana in mai.

Pana in iunie trebuie modificat Codul de Procedura Penala, trebuie adoptat un nou proiect de lege privind atribuirea contractelor de finantare nerambursabila din fonduri publice si un nou proiect al legii falimentului.

Pana la sfarsitul anului va fi modificata legislatia privind finantarea partidelor politice, care vor fi obligate sa-si publice listele cu donatii, dar si bugetele de venituri si cheltuieli. De asemenea, pana in iunie 2006, trebuie revizuite reglementarile privind achizitiile publice.

Si toata acestea trebuie facute astfel incat, la 1 ianuarie 2007, data aderarii, Romania sa fie compatibila cu realitatile din Uniunea Europeana si sa poata face fata realitatilor si regulilor din UE.

iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO